Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Shiatsudag 2023 - Workshop in de kijker: "EmoShiatsu, Stemshiatsu", Bart Dierick

Emotionele gedragingen zijn waarneembare gedragingen die beïnvloed worden door de emoties die iemand voelt. Deze gedragingen kunnen vele vormen aannemen en worden vaak beschouwd als betrouwbare indicatoren van iemands emoties. Emotionele gedragingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor interpersoonlijke relaties, de geestelijke en lichamelijke gezondheid en de algemene levenskwaliteit. 

Emotionele gedragingen zijn over het algemeen omkeerbaar, omdat de emoties die eraan ten grondslag liggen tijdelijk en fluctuerend kunnen zijn. Hoe lang het echter duurt voordat emotioneel gedrag verandert, hangt af van veel factoren, zoals de intensiteit en de duur van de emotie, gedragspatronen en omgevingscontexten. Interventies zoals cognitieve gedragstherapie, lichaamsbeweging, meditatie of andere emotiebeheersingstechnieken kunnen helpen emoties te reguleren en de manier waarop mensen zich als reactie daarop gedragen te verbeteren.

De theorie van "geluid-kleur-synaesthesie" vertelt ons dat geluiden patronen in onze hersenen oproepen en dat stimulatie in de ene richting de waarneming in een andere richting triggert. 

De Oosterse geneeskunde suggereert verbanden tussen geluiden en vormen die geassocieerd worden met elk van de 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De geluiden die met elk element worden geassocieerd, worden in verband gebracht met specifieke vormen: die welke met het houtelement worden geassocieerd, roepen groeiende verticale vormen op, die welke met het vuurelement worden geassocieerd, roepen driehoekige of puntige vormen op, de geluiden die met het aarde-element worden geassocieerd, worden in verband gebracht met ronde en zachte vormen, die welke met het metaal-element worden geassocieerd, roepen ronde of gebogen vormen op en de geluiden die met het water-element worden geassocieerd, worden in verband gebracht met golvende of bewegende vormen.

In onze shiatsu-praktijk weten we dat emoties verschillende delen van het lichaam kunnen beïnvloeden. Zo kan stress zich uiten in de nek, schouders en rug, terwijl verdriet de borstkas, het hart en de longen kan beïnvloeden. Woede kan gekoppeld worden aan de lever, terwijl angst de nieren kan beïnvloeden. Emoties kunnen ook de ademhaling, de spijsvertering, de lichaamshouding en de bloedsomloop beïnvloeden. 

Veel stemtherapieën gebruiken stem en geluid om therapeutische doelen te bereiken. Bijvoorbeeld zangtherapie, waarbij de stem wordt gebruikt voor ontspanning en concentratie, of expressieve spraaktherapie, waarbij patiënten worden aangemoedigd hun stem te gebruiken om hun emoties te uiten en hun algemene psychologische welzijn te verbeteren.

De stem van de een kan dus effecten hebben op de fysiologie van de ander, positief of negatief. Afhankelijk van de toon van de stem kan deze het autonome zenuwstelsel stimuleren, stresshormonen zoals cortisol vrijmaken, of juist ontspanning en pijnvermindering bevorderen. Een kalmerende stem kan de afgifte stimuleren van oxytocine, een hormoon dat verband houdt met sociale relaties en vertrouwen, wat de banden tussen individuen kan versterken en een positieve houding kan bevorderen.

Aanraking kan emoties beïnvloeden door de activiteit van het sympathische en parasympathische zenuwstelsel te veranderen, die respectievelijk de vecht-of-vluchtreactie en de ontspannings- en herstelreactie controleren. De fysiologische effecten van aanraking op emoties kunnen variëren afhankelijk van de delen van het lichaam die worden aangeraakt. Het aanraken van de buikstreek kan bijvoorbeeld de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel verhogen en een ontspanningsreactie bevorderen, terwijl het aanraken van de schouderstreek de activiteit van het sympathische zenuwstelsel kan verhogen en een stressreactie kan bevorderen.

In de Shiatsu praktijk zijn de zones in de loop der tijd nauwkeurig gedocumenteerd voor hun fysiologische en energetische impact. Daarom is het belangrijk de etymologische betekenis van de tsubo's te kennen in plaats van hun eenvoudige nomenclatuur, evenals de functie en de rol van de meridianen en reflexzones. Deze kennis geeft een bijzondere rijkdom aan shiatsu dankzij de talloze combinaties van mogelijke stimulaties, die vele mogelijkheden bieden om de interactie tussen het potentieel en de omgeving te harmoniseren. Het is deze specificiteit die Shiatsu in staat stelt op bijna alle symptomatologieën in te werken.

Het auditieve zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de ontvangst en verwerking van auditieve prikkels, terwijl het somatosensorische zenuwstelsel verantwoordelijk is voor de ontvangst en verwerking van tactiele en proprioceptieve prikkels. Het autonome zenuwstelsel is ook betrokken bij de emotionele en fysiologische reactie van het lichaam op deze prikkels. Door samen te werken creëren de verschillende hersengebieden die deze stimuli verwerken een samenhangende en betekenisvolle zintuiglijke ervaring voor het individu.

Door deze stem- en aanraaktechnieken te combineren kan een holistische behandeling worden gecreëerd die rekening houdt met de energetische onevenwichtigheden in het lichaam, de emoties die met deze onevenwichtigheden gepaard gaan en manieren om ze aan te pakken. Deze benadering kan cliënten helpen emotionele en fysieke belemmeringen voor welzijn te boven te komen. Samen kunnen deze technieken helpen stress te verminderen en de energiebalans in het lichaam te herstellen, waardoor emotionele genezing wordt bevorderd.

Het onderwijs van Bart Dierick put uit concrete elementen van vele vormen van Oosterse therapieën. Gebruikmakend van het concept van inclusie dat shiatsu en de Japanse geneeskunde opbouwde, heeft hij uit al deze verschillende benaderingen datgene genomen wat hij essentieel vond voor zijn praktijk en onderwijs, zonder de fundamenten van shiatsu te vervormen.

Bart Dierick bouwt, ontwikkelt en experimenteert al vele jaren met Emoshiatsu, shiatsu en stem. De beoefening van Emoshiatsu versterkt de emotionele en fysieke effecten van de therapie. Hij geeft verschillende voorbeelden van het gebruik van de stem, zoals ademhaling en zang, affirmaties, geleide meditatie en geluiden en trillingen. Door de stem op deze manier te gebruiken, kunnen we geblokkeerde emoties losmaken, de geest kalmeren, stress verminderen en acupunctuurpunten stimuleren om een meer complete en holistische therapie-ervaring voor de cliënt te creëren.

In deze workshop zal Bart Dierick ons kennis laten maken met deze benadering en ons zeker voorstellen deze aan te vullen en toe te voegen aan onze therapeutische schatkist.

Nascholingen zijn rijk aan onderwijs en leermiddelen, waardoor het leren van shiatsu een nooit eindigende weg is.

Thierry Vincke

Schrijf je snel in voor zijn workshop, om er zeker van te zijn hem te ontmoeten.

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social