Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Shiatsudag 2023 - Workshop in de kijker: "Never leave Hara", Ronny Massa

Het concept YinYang in de Taoïstische filosofie is gebaseerd op het idee dat alles in het universum bestaat uit twee tegengestelde, maar complementaire krachten. In de context van dubbele aanraking in Shiatsu volgens Masunaga wordt gelijktijdige stimulatie van het parasympathische en sympathische zenuwstelsel beschouwd als een manier om YinYang-relaties in het lichaam in evenwicht te brengen. 

Men kan stellen dat het parasympathische zenuwstelsel geassocieerd wordt met Yin omdat het verantwoordelijk is voor ontspanning, regeneratie en stabiliteit. Het sympathische zenuwstelsel daarentegen wordt geassocieerd met Yang omdat het verantwoordelijk is voor de reactie op stress, stimulatie van energieproductie en mobilisatie van het lichaam voor actie. Er zijn echter situaties waarin het sympathische zenuwstelsel juist ontspanning en rust kan bevorderen, terwijl het parasympathische zenuwstelsel betrokken kan zijn bij stress- en opwinding. 

Wanneer het parasympathische zenuwstelsel overactief is, kan dit leiden tot ophoping van Yin in het lichaam, wat kan leiden tot gevoelens van zwaarte, slaperigheid, gebrek aan energie en stagnatie. Wanneer het sympathische zenuwstelsel daarentegen overactief is, kan dit leiden tot ophoping van Yang in het lichaam, wat kan leiden tot gevoelens van spanning, angst en vermoeidheid en warmte. 

Door gelijktijdige stimulatie van het parasympathische en sympathische zenuwstelsel in het kader van dubbele aanraking in Shiatsu volgens Masunaga, wordt geprobeerd om deze twee tegengestelde, maar complementaire krachten in evenwicht te brengen om een optimale gezondheidstoestand te creëren en het fysieke en mentale welzijn van de cliënt te bevorderen. De combinatie van deze twee effecten kan helpen om de omgeving te verbeteren waarin het autonome zenuwstelsel van de cliënt tot uiting komt en de uitdrukking van het potentieel van dit autonome zenuwstelsel te verbeteren. Door de tsubos en meridianen van het lichaam te stimuleren, verbetert de behandelaar de voorwaarden voor een goede circulatie van de essentiële Ki die nodig is voor het leven. 

Volgens Masunaga vertegenwoordigt de hand die op de hara is geplaatst de moederhand, die een ondersteunende en troostende moederlijke rol speelt. Deze hand biedt zachte en constante stimulatie die de patiënt helpt te ontspannen en contact te maken met zijn lichaam. De hand die wordt gebruikt om de meridianen te behandelen, vertegenwoordigt de kinderhand, die het lichaam van de cliënt verkent door middel van verschillende druk of door bepaalde behandeltechnieken. 

Dit inzicht stelt de beoefenaar in staat om een gepersonaliseerde behandeling te creëren die voldoet aan de specifieke behoeften van de patiënt. Ronny Massa zal ons laten zien hoe we een gepersonaliseerde en holistische behandeling kunnen creëren die voldoet aan de specifieke behoeften van de cliënt. Om het fysieke en mentale welzijn te verbeteren, kan de techniek van dubbele aanraking een effectieve oplossing zijn. 

Hier inschrijven voor deze workshop

Thierry Vincke 

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social