Skip to main content

paarden shiatsu

DE GESCHIEDENIS VAN HET PAARD, PROBLEMEN EN HOE SHIATSU HELPT

geschiedenis

Wanneer we de geschiedenis van het paard bestuderen, situeren we het ontstaan van de Eohippus ongeveer 50 miljoen jaar geleden.

5.000 jaar geleden ontstonden de eerste relaties tussen paarden en mensen, waarbij de natuurlijke gewoontes van paarden, namelijk rondtrekken en voedsel zoeken, weinig veranderden. 500 jaar geleden begon de mens echter bewust met het fokken van paarden, dit wil zeggen beperken van bewegingsvrijheid en selectie op basis van wat de mens nastreefde. 50 jaar geleden, met de opkomst van de industriële voeding en het gebruik van paarden voor sport en ontspanning in plaats van als hulpmiddel bij de arbeid, veranderde de situatie van het paard nog meer.

Van vrij rondtrekken kwam het in gevangenschap, van sociaal leven in kudde verband naar een eenzame isolatie in een box of op een weide, van minimum 16 uur per dag lichaamsbeweging tot een uurtje per dag (of nog minder), van zelf zoeken van gevarieerde en vezelrijke voeding tot opgelegde krachtvoer maaltijden.

Problemen

Dit alles ligt aan de basis van de huidige problemen die paarden ondervinden: psychische problemen ten gevolge van verveling, stress, gebrek aan sociaal contact met soortgenoten; lichamelijke problemen door niet aangepaste voeding, te weinig of verkeerde beweging, slechte hoefverzorging …

Aangezien het niet realistisch is om terug te gaan naar de situatie van meer dan 500 jaar geleden en al onze paarden vrij in kuddeverband te laten rondtrekken, moeten we andere oplossingen zoeken om de gezondheid van onze paarden te verbeteren.

SHIATSU HELPT

Hierbij kan Shiatsu helpen op verscheidene vlakken. Door het in balans brengen van ki (energie) in de meridianen kunnen we onze paarden helpen om:

  • hun immuunsysteem te verbeteren
  • soepeler te worden, spierspanningen te verminderen, een grotere flexibiliteit in de gewrichten te bekomen
  • een betere ademhaling, bloedcirculatie, vertering en lymfedrainage te bekomen
  • hun zenuwstelsel te harmoniseren

Door de ontspannende werking van Shiatsu zal een zenuwachtig paard kalmeren.

Door de behandeling van bepaalde meridianen zal een depressief ethargisch paard weer levensvreugde geven.

Een shiatsubehandeling kan ter ondersteuning dienen van de behandeling door de dierenarts om de genezing te bespoedigen, maar kan ook preventief worden aangewend: voor een periode van overbelasting (competitie), stress (transport) of op regelmatige tijdstippen tijdens het jaar om de gezondheid van het paard te verbeteren.

Symptomen die na onderzoeken en behandelingen van de klassieke dierengeneeskunde blijven, kunnen verminderen en zelfs verdwijnen door shiatsu: onregelmatige gangen, manken, stijfheid, spierspanningen, ischias, evenwichtsproblemen in galop, voortstuwing door de voorhand en niet door de achterhand… Een schrikkerig paard, een paard dat bijt, steigert of stampt zonder (zichtbare) reden, een paard dat niet aangeraakt kan worden aan het hoofd, de oren, de staart…of kleine probleempjes die alleen eigenaar of ruiter opmerken, voor dit alles kan shiatsu de oplossing brengen.

OP ZOEK NAAR OPLEIDINGCENTRA OF BEOEFENAARS VOOR PAARDENSHIATSU

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social