Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Embryologie van de Energiebanen

 We ontvingen de volgende tekst van een van onze erkende docenten, Marjan Ledent, waarin zij haar persoonlijke reis beschrijft om de complexiteit van het lichaam te begrijpen vanuit een holistisch perspectief, waarbij de embryologie de sleutel bleek. We delen dit graag met jullie:

Op een dag besefte ik dat mijn begrip van de complexe werking van mijn lichaam eigenlijk heel beperkt was. Ondanks mijn groei en ontwikkeling door de holistische Shiatsu-opleiding die ik had gevolgd, liep ik vast op de abstracte concepten uit het Oosten over het lichaam (Jing of de materie), de geest (Shen of niet materie) en Qi, de energie in beweging, of de continue transformatie van materie naar niet-materie en vice versa, evenals de vitale (yin) organen, en de connecties met de niet-vitale (yang) organen en de bijbehorende energiebanen. Deze verbindingen waren voor mij een mysterie dat ik niet kon doorgronden. 

Deze verwarring leidde me naar een opleiding in osteopathie. Ik wilde een dieper begrip van mijn organen - hun functies, locaties, en onderlinge samenwerking - en vond dit in de lessen anatomie en fysiologie. Anatomie- en fysiologieboeken werden mijn favoriete lectuur. Het waren de lessen embryologie die echter een transformatie in mijn bewustzijn veroorzaakten. 

Embryologie van de energiebanen

Elke les bracht een nieuwe laag van bewustwording over de ingenieuze machine die mijn lichaam is. De ontdekking van hoe uit de fusie van één eicel en één zaadcel een zelfscheppend organisme ontstaat, vervulde me met diepe nederigheid voor de intuïtieve wijsheid uit het Oosten. Elke les begreep ik beter waarom bepaalde linken werden gelegd tussen organen en energiebanen. “En dat wisten ze al 2500 jaar geleden”, klonk het keer op keer in mijn hoofd. 

Mijn nieuwsgierigheid leidde vaak tot uitdagende vragen aan mijn leraren. Soms leken hun antwoorden niet helemaal te kloppen, en wanneer ik probeer- de Oosterse concepten toe te passen, werd ik vaak het zwijgen opgelegd. Eén keer werd ik zelfs bijna uit de les gezet, met de waarschuwing: “Als je nog één keer een vraag stelt, mag je vertrekken!” Het lijkt erop dat deze eigenschap mij al van kinds af aan typeert. Dit werd nog eens bevestigd toen ik toevallig een oude leraar geschiedenis uit mijn middelbare schooltijd tegenkwam in een biowinkel in Scherpenheuvel. Hij herinnerde zich mij nog goed: “Jij was altijd die ‘kritische’ leerling in de klas, en jouw zus kreeg vaak op haar kop omdat ze zo lui was.” Sorry zus, ik kon het niet laten om dit te delen! 

Op 45-jarige leeftijd bijna uit de klas gezet worden, weerhield me er niet van om te blijven streven naar begrip en verbinding tussen de westerse benadering van embryologie en het oosterse intuïtieve weten. 

Ondertussen werkte ik samen met een erkende school om mijn Shiatsu-opleidingen uit te breiden naar cyclus II. Mijn ambitie om een eigen school te star- ten groeide. Uiteindelijk kondigde ik mijn allereerste cyclus II aan. Terwijl ik me voorbereidde op het tweede jaar van de opleiding, borrelde het idee op om een boek te schrijven over de energiebanen en embryologie. Maar hoe moest ik daar in hemelsnaam aan beginnen? 

Tijdens een vergadering van de werkgroep scholing van de Belgische Shiatsu Federatie, waarvan ik deel uitmaak, had ik iets hard nodig om onder mijn los blad papier te leggen zodat ik aantekeningen kon maken. De gastvrouw reikte me een dikke kloefer aan waar ik aanvankelijk geen aandacht aan schonk. Het was een collega-shiatsudocent die naast me aan tafel zat die me op het boek wees en zei hoe fantastisch het was. “Het is een boek waarin de link wordt gelegd tussen de lagen waaruit het embryo ontstaat en de ontwikkeling van de energiebanen.” Toeval? Zoals mijn leraar ooit zei: toeval is een naam die gegeven is aan een natuurwet die men nog niet heeft ontdekt. 

The Uncharted Body
Het betreffende boek was “The Uncharted Body” van Dr. Dan Keown. Ik kon bijna niet geloven dat dit het boek was waarvan ik ooit had gehoopt het zelf te schrijven. Ik nam direct contact op met de auteur om
te vragen of ik het boek en de illustraties mocht vertalen en gebruiken als basis voor mijn eigen handboek voor cyclus II. Enkele weken later ontving ik een heel vriendelijk bericht terug waarin hij toestemming gaf. Nu wil ik benadrukken dat Dr. Keown een spoedarts met een westerse opleiding is en een ervaren acupuncturist met een oosterse achtergrond. En ik, een voormalige reisagent zonder medische opleiding, die na 22 jaar en na een zware burn-out op 35-jarige leeftijd ontslag nam en koos voor het holistische pad. Misschien was ik even niet bij mijn verstand toen ik hem die vraag stelde. Of misschien juist wel :-) 

Het eerste inzicht dat ik kreeg tijdens het lezen van het boek was over de essentie van “ruimte”. Energie kan haar ordende, scheppende en verbindende eigenschappen alleen manifesteren wanneer er ruimte is. Dit bracht me tot het begrip dat de energiebanen eigenlijk de ruimtes zijn in ons lichaam. Wanneer deze ruimtes om welke reden dan ook geblokkeerd raken, kan onze levensenergie, Qi, niet meer vrij stromen, met alle gevolgen van dien. Het is de ruimte die ervoor zorgt dat alle componenten functioneren zoals ze zouden moeten. Neem bijvoorbeeld een theekopje; het is niet alleen de kop en de thee, maar juist ook de leegte en ruimte in het kopje die ervoor zorgen dat het geheel functioneel is. Op dezelfde manier zijn de energiebanen een intrinsiek onderdeel van onze anatomie en fysiologie. Ze fungeren als de kanalen waarlangs energie en informatie stromen, waardoor elk deel van ons lichaam verbonden is en in harmonie kan functioneren. 

Zolang elk deel van je lichaam zich bewust is van zijn verbondenheid met het geheel, zich gehoord voelt en de juiste energie en informatie ontvangt, kan het optimaal zijn werk doen volgens zijn specifieke functie. Dit betekent bijvoor- beeld dat de cellen aan de top van je duim weten dat ze niet plotseling moeten veranderen in cellen van een grote teen. Als er echter geen ruimte meer is, om welke reden dan ook, wordt de verbinding verbroken en ontstaat er een disconnectie tussen dat deel van het lichaam en de rest. 

Dit belang werd voor mij bijzonder duidelijk toen mijn zoon een ernstig letsel aan zijn rechterknie opliep tijdens het voetballen. Na de blessure voelde hij alsof zijn onderbeen naast zijn lichaam lag, niet meer onderdeel uitmakend van hemzelf. Pas na een zware operatie en maanden van revalidatie belde hij mij en zei: “Mama, ik heb eindelijk het gevoel dat mijn knie terug van mij is”. 

In het Westen blijft men vaak sceptisch over het concept van energiebanen, omdat er nog steeds geen “voldoende en afdoend” bewijs voor het bestaan ervan is. Desalniettemin wordt in de medische wereld voortdurend gebruik gemaakt van deze energiebanen, zonder dat men zich daarvan bewust is. Bij- voorbeeld bij “keyhole” surgery worden de energiebanen in het lichaam benut om intern onderzoek te kunnen verrichten met minimale schade aan het weefsel. Wanneer een chirurg bijvoorbeeld met zo’n kijkoperatie de schildklier wil onderzoeken, maakt hij onbewust gebruik van de energiebaan van de Long. Het is een beetje zoals zoeken naar je bril terwijl hij op je neus staat 🙂.

Zelfs met zo’n goed boek als handleiding bracht het opstellen van een cursus voor jaar twee van mijn shiatsuopleiding me veel stress en blokkeerde ik keer op keer wanneer ik probeerde te schrijven. Wat moest er allemaal in komen? Hoe moest ik beginnen? In welke volgorde? Welke informatie is relevant, welke kan ik het best achterwege laten? Ik merkte dat hoe meer tijd verstreek en hoe dichter we bij de start van de lessen kwamen, hoe meer ik blokkeerde en hoe minder de energie leek te stromen. 

Op een avond bracht een filmpje van Einstein op social media me een diep inzicht: tijd, ruimte en energie zijn één. Plotseling viel alles op zijn plaats. Ik besloot mijn handboek voor cyclus II gaandeweg te schrijven, les na les, samen met de groep mensen die zich hadden ingeschreven voor mijn allereerste cyclus II van de Shiatsu-opleiding. 

Deze inleiding is ter ere van die dappere proefkonijnen. Bedankt Valentin, Inge, Myriam, Nurella, Ingrid, Tom, Davy en Dominique om dit tweede jaar van de shiatsopleiding de tijd en de ruimte te geven zodat de energie vrij kon stromen en zijn beweging heeft kunnen afmaken van niet materie, ideeën in mijn hoofd, naar materie in de vorm van dit handboek waar ik bijzonder trots op ben. 

Ik hoop dat velen de tijd en ruimte zullen nemen om dit boek te lezen en deze lessen te volgen, zodat ze zelf kunnen ervaren hoe hun Energie terug in motie komt en de beweging van lichaam naar geest of van geest naar lichaam kan voltooien. Amen. 

 

Heb je zelf een interessante bijdrage of artikel over Shiatsu dat je graag wil publiceren?. Laat het ons weten via  

 

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social