Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Shiatsu en Cranio Sacraal door Véronique Cloquet

"Shiatsu en Cranio Sacraal" is een uitnodiging om de subtiele circulatie van Ki-energie te ervaren door je te verbinden met de Cranio-Sacrale beweging die door het hele lichaam loopt. De voorgestelde benadering is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en recente ontwikkelingen in bioritmes en fascia. Het is gericht op shiatsushis en beoefenaars die de klassieke TCM meridianen en tsubo's gebruiken. 

240326 Shiatsu et Cranio Sacré afbeelding

De Cranio Sacrale Beweging (CSB) is een beweging die zich vanuit de 4e hersenkamer door het lichaam verspreidt via het fasciale netwerk. De CSB heeft zijn eigen bioritme, dat verschilt van het hart-, ademhalings- en celritme. 

De fascia, die niet langer gedefinieerd hoeft te worden, is de afgelopen 20 jaar het onderwerp geweest van veel onderzoek. De ontdekkingen, die vandaag de dag door onderzoekers worden gedaan, zijn innovatief en vol wegen die verkend, geëxperimenteerd en ontwikkeld kunnen worden. 

We weten nu dat het fasciale netwerk letterlijk een dicht web van bindweefsel vormt dat elk deel van ons lichaam bedekt. Het is een systeem op zich. Of het nu diep, oppervlakkig, dik of ultradun is, de fascia vormt zo'n onderling verbonden web, dat verschillende auteurs niet aarzelen om het een orgaan op zich te noemen: "een orgaan dat geen vorm heeft maar overal in het lichaam aanwezig is" (Carla Stecco (2)). 

In werkelijkheid heeft de energiestroom door het menselijk lichaam veel bredere aspecten. Naast het mechanische aspect verwijst het naar de circulatie van bloed en lichaamsvloeistoffen, de overdracht van zenuwimpulsen, chemische transformaties in het lichaam, de productie van neurotransmitters en hormonen en de metabolische en psychische activiteit van elk orgaan. De circulatie van Ki-energie is betrokken bij alle cellulaire systemen van het lichaam, inclusief de verbindingen in de hersenen die betrekking hebben op de geest en de emoties die erdoorheen gaan. 

240326 Shiatsu et Cranio Sacré afbeelding 2

Feit blijft dat als we ons verbinden met de CSB, het amplitudo, het ritme, de blokkades, de link met de emotionele ervaring van elk mens en de connecties met de endocriene (hormonale) klieren, we de waarde begrijpen van het gebruik van dit instrument om het werk van shiatsushi te vergemakkelijken en te vergroten. 

Shiatsu beoefenen met behulp van het CSB betekent verbinding maken met deze subtiele beweging door enerzijds de organisatie van de meridianen en tsubo's te volgen en anderzijds te voelen hoezeer de aanwezigheid van dit ritme verbonden is met de psycho-corporale ervaring van de ontvanger. 

Véronique Cloquet

Bibliografie

(3) Carola Beresford-Cooke,Théorie et pratique du shiatsu,EdMaloine,2017 

(1) ARTE, Les alliés cachés de notre organisme Les fascias https://www.youtube.com/watch?v=2lKDcNvQ9FQ 

(2) Interview du Dr Carla Stecco par le professeur Ronald Wang 

https://www.youtube.com/watch?v=A_EoE_pX4wk

(4) Carla Stecco, Atlas fonctionnel du système fascial humain, Ed. Elsevier, 2020 

(5) Luigi Stecco, Fascial manipulation for musculoskeletal pain, Ed. Piccin, 2004 

(6) Jean-Claude Gimberteau, L'architecture du corps humain vivant : Le monde extracellulaire, les cellules et le fascia révélés par l'endoscopie, Ed. Poche 2015 

(7) John Barnes, Libération myofasciale : La recherche de l'excellence - Une approche globale d'évaluation et de traitement Ed. Rehabilitation Services Inc. 1992 

(8) John Edwin Upledger, La thérapie Cranio Sacrée, tome 1, Ed. Satas 1998
(9) John Edwin Upledger, Libération somato-émotionnelle et au-delà, Ed. Verlaque, 2000 

(10) Daniel Keown, The Uncharted Body: A New Textbook of Medicine, Ed. MCEM 201 

(11) Robert Schleip Ph. D., Carla Stecco, et al.: Fascia : The tensional network of the human body : The science and clinical applications in manual and movement therapy, Ed. Elsevier, 2021 

(12) Michèle Tarento, Biotenségrité, Fascias, Ostéopathie, Ed Sully, 2021 

 

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social