Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Shiatsu integreren in zorgtrajecten: ZorgLab Aalst.

 
Achtergrond van hoe ik bij ZorgLab Aalst terecht gekomen ben.

Dit zijn de innovatietrajecten van 2023

Via een arts en een kinesiste van de Polikliniek Rode Heuvel in Wetteren https://www.polikliniek-rodeheuvel.be  waar ik mee samenwerk, werd ik op de hoogte gebracht van de innovatie trajecten van ZorgLab Aalst. Ze motiveerden me om deel te nemen aan de selectieprocedures. 

Shiatsu en innovatie, dat leek me een uitdaging. Shiatsu is als dusdanig geen recente ontdekking, maar het integreren van Shiatsu als degelijke en professionele behandelwijze in het gangbare zorgcircuit is dat wel. Zo wordt Shiatsu immers bekender bij het grote publiek, en dat is iets waar we vanuit de BSF sowieso aan werken.  

Mijn insteek voor het project werd het volgende: de groep langdurig zieken (langer dan 1 jaar thuis) door burn-out en depressie wordt jaar na jaar groter volgens de officiële cijfers van het Riziv, een stijging met 37% van 2016 tot 2020. Daarmee stijgen uiteraard ook de invaliditeitsuitkeringen. Shiatsu integreren in de zorg voor deze patiënten, zou een win-win kunnen opleveren: de patiënten worden sneller geholpen (in plaats van maanden op wachtlijsten te staan), en worden mogelijks ook sneller weer beter zodat ze het werk kunnen hervatten en er minder uitkeringen nodig zijn.

Op basis van mijn ingezonden paper, waar ik ook naar enkele internationale wetenschappelijke studies over Shiatsu verwees, werd mijn kandidatuur weerhouden en werd ik gevraagd een paar dagen later mijn idee verder te verdedigen in een korte pitch van maximaal 10 minuten t.o.v. van een uitgebreide jury. In deze jury zetelden verantwoordelijken van zorginstellingen van de stad Aalst, alsook leden van het stadsbestuur, en vertegenwoordigers van technische profielen. Na een vragenronde en een paar dagen beraad, werd ik op de hoogte gebracht dat ik geselecteerd was, samen met 3 andere innovatieve ideeën. Inmiddels zijn we met de begeleiding gestart. De focus van het project ligt enerzijds bij het helpen meedenken over een kwaliteitslabel voor Shiatsu, iets waar de BSF mee bezig is. Haar directeur kwam de stand van zaken verduidelijken in een gezamelijke vergadering daaromtrent.  
Anderzijds ligt de focus ook op het breder bekend maken van Shiatsu bij de huisartsenkringen in de regio. Het is de bedoeling om tijdens hun overlegmomenten informatie aan te bieden, eventueel stoelshiatsu mogelijk te maken zodat ze aan den lijve kunnen ervaren wat het is, en om in verschillende zorginstellingen een "shiatsu-voor-zorgverleners" aan te bieden zoals er vorig jaar in Brussel heeft plaatsgevonden tussen een paar lockdowns door. Ook hier kon de BSF technische ondersteuning bieden. 
 
Marian De Lathauwer


Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social