Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Project: ‘Gratis shiatsu voor zorgverleners'

Zoals iedereen weet, voert de BSF sinds begin dit jaar een project uit in Brusselse ziekenhuizen. Dit project is ontstaan uit het feit dat de coronapandemie het verplegend personeel van onze zorginstellingen onder druk zette en dat wij van mening zijn dat shiatsu helpt om de druk op hen te verlichten.

Zo hebben van 2 februari tot 15 maart 2022 15 aangesloten shiatsu-beoefenaars om beurten 136 uur stoel-shiatsu (ongeveer 320 behandelingen van 15 minuten) gegeven in 3 Brusselse instellingen (op 5 ziekenhuissites): het Centre Hospitalier Jean Titeca, de Kliniek Sint-Jan en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (Huderf).

Zich bewust van hun sociaal engagement, hebben alle shiatsu-beoefenaars ermee ingestemd tegen een verlaagd tarief van 40 euro per uur te werken. Dankzij het partnerschap met Gibbis (Brusselse federatie van gezondheidsinstellingen) werd het totale budget, dat 5.440 euro bedroeg, volledig gedekt door de Koning Boudewijnstichting. Met andere woorden, de diensten werden gratis aangeboden aan de begunstigden (personeelsleden en instellingen).

Wij vermelden graag de betrokken dienstverleners: Marjan LEDENT, Pascal HAASS, Tanja DEN HERTOG, Ulrike GAMST, Sandra BATTAGLIA, Françoise SIMKENS, Laure AVIRON-VIOLET, Linda TIMMERMANS, Dino STEYAERT, Jonathan VERLINDEN, Sigrid VANTHUYNE, Thierry VINCKE en Olivier de STEXHE.

De projectevaluatie toont: stress is veelvoorkomend

Vóór elke behandeling werd aan de begunstigden een anonieme vragenlijst voorgelegd om de subjectieve gezondheid en het effect van de behandeling te evalueren. In het persdossier vindt u de gedetailleerde resultaten van deze evaluatie.

Om een lang verhaal kort te maken: 53% van de ondervraagden zei vóór de behandeling last te hebben van stress, uitputting of angst. Op lichamelijk vlak meldde 57% van de begunstigden last te hebben van rugpijn en 37% van slapeloosheid.

93% van de begunstigden zei zich "beter" te voelen na de behandeling: "opgelucht", "minder gestresst", "meer ontspannen"; vermindering of zelfs verdwijning van het pijnniveau. De meesten kenden shiatsu nog niet en waren verheugd deze methode te ontdekken en de heilzame werking ervan te ondervinden.

To be continued

Voor de BSF is het project "Shiatsu voor Zorgverstrekkers" een succes:

  • Een groot aantal personeelsleden van zorginstellingen in de frontlinie van de strijd tegen het coronavirus konden genieten van een wellness-pauze binnen hun instelling; we hebben ons doel bereikt om zorgteams te helpen versterken die soms aan het eind van hun krachten zijn.
  • Een aanzienlijk aantal mensen heeft de voordelen kunnen ervaren van een praktijk waarmee zij niet vertrouwd waren; wij hebben onze opdracht vervuld om shiatsu in de samenleving bekend te maken, vooral bij mensen die rechtstreeks bij de gezondheidszorg betrokken zijn.
  • Het initiatief en de coördinerende rol van de federatie hebben het beheer van de instellingen vergemakkelijkt, die nu kunnen rekenen op een betrouwbare partner, die de kwaliteit van de diensten waarborgt en de resultaten evalueert; wij hebben onze opdracht als representatief orgaan van de beroepsgroep vervuld.
  • De coördinerende rol van de federatie vergemakkelijkt en verbetert in real time de organisatie van het werk van een team van enthousiaste en rechtstreeks operationele aangesloten shiatsu-beoefenaars; wij hebben als federatie onze rol in de verbetering van de professionele cohesie vervuld.

Gezien de resultaten van het project heeft één van de drie ziekenhuizen reeds besloten onze actie met eigen middelen voort te zetten door een bestelling van 100 extra prestaties. 

De BSF blijft beschikbaar om op dezelfde wijze in te gaan op het verzoek van elke andere instelling. Aarzel niet om te praten met uw contactpersonen in ziekenhuizen, maar ook in elke andere zorginstelling (een woonzorgcentrum, een zorgcentrum voor mindervaliden, enz.).

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social