Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

De BSF breidt haar lidmaatschapscriteria uit

Een blik op de beoefenaarslijst toont ons dat de BSF nu 235 aangesloten beoefenaars telt. Dit is een indrukwekkende groep beoefenaars voor een klein land als het onze. Het is echter niet erg representatief voor het totale aantal shiatsu-beoefenaars in België. Een van de redenen hiervoor is het feit dat de niet-aangesloten scholen elk jaar een groot aantal shiatsu-beoefenaars certificeren die tot nu toe geen lid konden worden. Volgens onze schattingen vertegenwoordigt het aantal beoefenaars dat bij de BSF is aangesloten vandaag tussen 20 en 30% van alle shiatsu-beoefenaars in België.

In haar strategisch plan dat op 1 november 2021 goedgekeurd werd, heeft de BSF zich ertoe verbonden acties te ondernemen om haar representativiteit te verhogen. De BSF wil namelijk een representatieve federatie zijn van alle scholen en beoefenaars die kwaliteitsshiatsu beoefenen ongeacht de shiatsustijl. In feite is de BSF momenteel de enige woordvoerder van de sector bij de Belgische overheid. Als wij het gewicht van onze stem willen vergroten, is het van belang onze representativiteit te vergroten. De uitbreiding van het ledenbestand is ook belangrijk als wij meer navolging en samenwerking binnen de shiatsuwereld willen teweegbrengen. Ons doel is om tegen 2025 ten minste 50% van de sector te bereiken.

De Federatie heeft haar voornemens geconcretiseerd door haar statuten te wijzigen tijdens de Algemene Vergadering van 20 maart.

In ieder geval hebben de besloten uitbreidingen geen invloed op de kwaliteit van shiatsu, die een onaantastbaar referentiecriterium blijft voor alle beoefenaars die lid willen worden van de federatie.

Lidmaatschap van de scholen

Tot nu toe moesten shiatsu-scholen, om lid te worden van de federatie, aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals, bijvoorbeeld, het hebben van een staf van 3 vaste, door de federatie erkende leraren.

De basiscriteria blijven ongewijzigd, maar de federatie beschikt nu over meer flexibiliteit om de aanvraag te beoordelen van scholen die niet aan bepaalde criteria kunnen voldoen, bijvoorbeeld vanwege hun geschiedenis, zonder dat deze flexibiliteit afbreuk doet aan het beginsel van de kwaliteit van de opleiding.

Evenzo zijn bepaalde zuiver administratieve voorwaarden geschrapt om het leven van de opleidingscentra te vergemakkelijken. Aldus wordt de verplichting om bepaalde informatie aan de BSF door te geven vereenvoudigd.

Om lid te worden, moet de school een aanvraag sturen naar het secretariaat van de BSF (via de BSF-website of per e-mail naar ). Het secretariaat stuurt per e-mail een in te vullen formulier naar de aanvragende school. Er wordt een vergoeding van 200 euro gevraagd om de kosten van de procedure te dekken.

Beoefenaars van niet-aangesloten scholen

Tot nu toe konden beoefenaars van niet-aangesloten Belgische scholen geen aansluiting aanvragen (terwijl dezelfde mogelijkheid wel bestond voor beoefenaars die aan een buitenlandse school waren afgestudeerd). Naast de scholen die bij de federatie zijn aangesloten, zijn er echter opleidingscentra in België en in het buitenland die cursussen van hoge kwaliteit aanbieden. Veel beoefenaars beoefenen dus shiatsu van hoge kwaliteit zonder aangesloten te zijn.

Deze beoefenaars kunnen nu een aanvraag tot lidmaatschap indienen. In dat geval wordt een procedure ingesteld om de gelijkwaardigheid van het diploma aan te tonen en van de kandidaat de toezegging te verkrijgen dat hij zich aan de statuten zal houden.

Daartoe dient de kandidaat een aanvraag in bij het secretariaat van de BSF (via de website van de BSF of per e-mail aan ). Het secretariaat zendt per e-mail een formulier toe dat moet worden ingevuld en waarin met name de verkregen certificaten moeten worden vermeld. Er wordt een vergoeding van 75 euro gevraagd om de kosten van de procedure te dekken. Zo nodig kan om een toelatingsexamen worden gevraagd.

Studenten van Cyclus I

Tot nu toe konden studenten van de eerste cyclus geen lid worden. Deze studenten wensen echter vaak deel te nemen aan het leven van de federatie en professionele informatie van de BSF te ontvangen, met name via de nieuwsbrief.

Voortaan kunnen deze studenten het lidmaatschap aanvragen als geassocieerd lid (zonder stemrecht in de algemene vergadering), op dezelfde wijze als studenten van de tweede of derde cyclus.

Daartoe dient de aanvrager een aanvraag in bij het secretariaat van de BSF (via de website van de BSF of per e-mail aan ). De lidmaatschapsbijdrage van studenten zal 60 euro/jaar bedragen (in plaats van 120 euro).

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social