Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Idō school: het ontstaan van een school

In dit artikel deelt Valerie Spencer, oprichtster van de Idō School, haar persoonlijke ervaring. Zij beschrijft met grote eenvoud hoe zij haar shiatsu-school is begonnen: haar inspiratiebronnen, haar reis en de rijkdom van de ontmoetingen die haar op dit pad hebben gebracht.

Idō school: het ontstaan van een school

Het verhaal begint wanneer Karine Favresse, oprichtster en directrice van het DKF Shiatsu Instituut, in januari 2019 haar studenten op de hoogte brengt van haar beslissing om te stoppen met werken in de school. De zomer daarop werd door Karine een bezinningsteam opgericht. Het doel was te bepalen of er een toekomst was voor haar school en zo ja, met wie en in welke vorm. In januari 2020 werd de VZW "École de Shiatsu de Louvranges" opgericht, onder leiding van Christine Henrard en Judith Bauer. 

Met de coronacrisis en enkele structurele problemen in het verschiet, besloten Christine en Judith de activiteiten van de VZW stop te zetten. De school sloot haar deuren op 28 juni 2021. 

Na geprofiteerd te hebben van het kwaliteitsonderwijs van deze school, de prachtige energie en de onbeperkte toewijding van de docenten te hebben geobserveerd; de motivatie van de studenten om hun cursus te willen voortzetten te hebben opgemerkt, niet te vergeten de steun van oud-studenten en sympathisanten, besloot ik de uitdaging aan te gaan en een nieuwe structuur op te zetten om enerzijds de docenten en studenten ter plaatse in staat te stellen de cursus voort te zetten en anderzijds deel te nemen aan de bevordering van de voordelen van deze prachtige discipline die shiatsu is. 

Wat is mijn achtergrond? 

Ik heb een diploma in commerciële en financiële wetenschappen van het ICHEC en ik heb gedurende een tiental jaren in de reclamewereld gewerkt. Als manager heb ik veel geleerd over bedrijfsbeheer, menselijke relaties en de noodzaak om me aan te passen aan de steeds veranderende omgeving. 

In 2015 voelde ik de behoefte om mezelf te herpositioneren en me opnieuw te verbinden met mijn innerlijke zelf.  Tijdens dit proces ontdekte ik bij toeval shiatsu bij Véronique Cloquet. Cartesiaans van aard, werd ik uitgedaagd door de doeltreffendheid van een paar sessies op mijn lichaam en mijn gemoedstoestand. Omdat ik wilde begrijpen wat er tijdens de sessies gebeurde, besloot ik een opleiding te volgen om mijn nieuwsgierigheid te voeden en vooral om mijn geest tot rust te brengen. 

In september 2016 ben ik begonnen met mijn opleiding aan de DKF Shiatsu School in Louvranges, waar ik in september 2020 zou afstuderen. 

In juli 2017 ontmoette ik Kawada Sensei tijdens zijn zomerseminarie. Hij wekte in mij de behoefte om Japan te gaan ontdekken. Dus ging ik in mei 2018 naar Tokio om mezelf onder te dompelen in de Japanse cultuur. Ter plaatse kreeg ik de kans Okamoto Sensei te ontmoeten die me zijn methode, de Kuretake shiatsu, aanleert. 

Ik begreep heel snel dat er niet slechts één stijl van shiatsu is en dat elke leerschool me aanvullende hulpmiddelen geeft, waardoor ik mijn praktijk kan voeden. 

In september 2018 ben ik lid geworden van de Yoseido Academy in Brussel om mijn kennis te verdiepen met Kawada Sensei. Daar ontdekte ik het universum van de I Tjing (traktaat van de transformaties), de hexagrammen, het gevoel van de Qi-energie, terwijl ik me op een diepere manier doordrong van de oosterse filosofie. 

Sindsdien hebben andere cursussen en workshops mijn weg gevoed, met name bij Bernard Bouheret, Véronique Van Outryve en Jean-Marc Weill. 

Wat mij uit dit korte en intense parcours aanspreekt is de passie, de wil en de vreugde die al deze mensen hebben om shiatsu over te brengen, ongeacht de stroming die zij onderwijzen. 

Waarom een school openen? 

Naast de kans die mij geboden werd, was (en is) de opening naar deze verschillende leerervaringen synoniem met rijkdom. Het is dankzij deze ervaringen dat mijn praktijk blijft evolueren en groeien. 

Daarom lanceer ik met Idō School “l’Invitation à la Diversité́ et à l’Ouverture » om elke shiatsustudent de mogelijkheid te bieden zich open te stellen voor andere leerervaringen, meer verbanden te leggen, zijn kennis te blijven verrijken met respect voor het ritme en de uniciteit van elke persoon. 

Met de ongekende coronacrisis is shiatsu een daad van gezondheid en burgerzin geworden. Om te kalmeren door een welwillende aanraking, om zin te geven aan woordeloze pijnen, om onvoltooide rouw te ondersteunen; om het isolement te doorbreken en leven te geven waar beweging is gestopt. Dit is mijn missie als shiatsu beoefenaar. En als dit aan meer van ons kan worden doorgegeven, in mijn praktijk, binnen mijn school en daarbuiten, dan zal ik het gevoel hebben dat ik mijn steentje heb bijgedragen aan deze kwetsbare wereld die dorst naar menselijkheid. 

Het is met de ogen van een beginneling en in alle nederigheid dat ik deze kunst, die shiatsu is, wil promoten via de Idō School. Omdat het niet alleen een discipline is die nobele waarden overdraagt, maar ook een duurzame levensstijl aanmoedigt, mooie ontmoetingen genereert en ons altijd stimuleert om verder te gaan dan onze overtuigingen. 

Waarom erkenning door de BSF? 

Erkend worden door de Belgische Shiatsu Federatie is voor mij een garantie voor kwaliteit en engagement. Het lijkt mij inderdaad belangrijk om een kader voor te stellen, een structuur, een inhoudelijke samenhang, om over referentiepunten te beschikken en om op zijn beurt collega's te kunnen voeden. Door er deel van uit te maken zal de school zowel een acteur in de evolutie kunnen zijn als begeleid kunnen worden in dit prachtige avontuur. 

Zoals Ryunosuke Satoro zei:

"Individueel, zijn we een druppel water. Samen zijn we een oceaan."

En wat nu?

Vandaag de dag heeft de Ido school al verschillende opleidingen voor cyclus 1 en cyclus 3 georganiseerd, evenals opleidingen die verband houden met de discipline zoals "De grondslagen van TCM", "Do In & Meditatie", "Ritme en Shiatsu"... 

Andere opleidingen staan ook op het programma, zoals "Qi Nei Zang", "Grondbeginselen van de Chinese diëtetiek", "Theoretische anatomie"...

Het doel is om kwaliteitsvolle cursussen te geven die de deelnemers uitnodigen om te evolueren in hun praktijk en hun opening naar de wereld van shiatsu.

Valerie Spencer

Valerie Spencer

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social