Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Moet shiatsu erkend worden door de autoriteiten?

accreditatie

Shiatsu wordt steeds populairder. Toch wordt het door de autoriteiten niet erkend als een gezondheidspraktijk. Het wordt daarom beschouwd als een commerciële praktijk. In de afgelopen vier jaar heeft de BSF contact gehad met de autoriteiten om de rol van shiatsu in een integrale zorgbenadering van de patiënt te laten erkennen, tot nu toe zonder echt succes. We willen ook voorkomen dat, door shiatsu te erkennen, de autoriteiten beperkingen opleggen die onverenigbaar zijn met de uitoefening van ons vak.

We moeten ook voorzichtig zijn: sommigen beschouwen shiatsu nog steeds als een gevaarlijke praktijk omdat het bepaalde patiënten zou weerhouden van dringend contact met een arts. Sommigen zouden kunnen eisen dat shiatsu in de toekomst alleen door artsen wordt beoefend (zoals het geval is bij homeopathie).

In deze context, welke houding moeten we de komende vier jaar aannemen?

- "Om gelukkig te leven, leef verborgen": moeten we discreet blijven, geen ophef maken, en doorgaan met het beoefenen van shiatsu zonder iets van iemand te vragen?
- Of denk je dat we stappen moeten ondernemen om de autoriteiten te vragen shiatsu te classificeren onder niet-conventionele zorgpraktijken? Een dergelijke classificatie zou voordelen hebben, zoals het verlagen van de btw of het vergemakkelijken van de samenwerking met gezondheidsprofessionals, maar ook risico's, zoals de noodzaak van registratie of het opleggen van extra opleidingseisen.
- Denk je dat we een certificeringsmodel voor shiatsu moeten opzetten? Zo'n model kan geld kosten, maar het zou ons onderscheiden van niet gekwalificeerde beoefenaars; het zou een factor zijn in de ontwikkeling van de kwaliteit.
Wij danken je bij voorbaat voor jouw mening over alle of een deel van de genoemde vragen (of over andere vragen met betrekking tot de diensten aan leden). Stuur ons een e-mail naar . Jouw mening zal worden gebruikt bij het uitwerken formulering van het nieuw strategisch plan.

Een nieuw strategisch plan voor de BSF
Op 1 november 2021 heeft de BSF een strategisch plan aangenomen voor de periode 2021-2025. Dit plan vormt de ruggengraat van de acties van de BSF in deze periode. De bereikte resultaten omvatten het volgende:

- Organisatie van een Shiatsudag met als thema permanente vorming;
- Het openstellen van de FBS voor beoefenaars van niet-aangesloten scholen;
- Het houden van enquêtes over de beoefening van shiatsu in België;
- Lobbyen voor de erkenning van shiatsu door de overheid (NACE-code, certificering, enz.) of de shiatsupraktijk verdedigen tijdens de coronapandemie;
- De ontwikkeling van het professionalisme van de BSF (organisatie, aanpassing van de statuten aan de wet, communicatie, enz);
- Verschillende shiatsu-campagnes in Brusselse ziekenhuizen ten voordele van het verplegend personeel;
- Professionalisering van de communicatie van de BSF, in het bijzonder via de Nieuwsbrief en de sociale netwerken;
- Ontwikkeling van ledendiensten, zoals het webinar voor starters;
- Begroting: investeringen en stabiliteit;

In maart 2025 kiest de BSF een nieuw bestuur en een nieuw strategisch plan voor de periode 2025-2029. Dit strategisch plan is van jou. Het zijn de leden - studenten, scholen, shiatsu-beoefenaars - die erover zullen stemmen tijdens de Algemene Vergadering in maart 2025. Om dit te bereiken hebben we jou nodig! In de komende maanden zullen we jullie mening vragen over de verschillende actiegebieden van de federatie.

Thema mei: De shiatsu basisopleiding
Thema juni: De communicatie over shiatsu
Thema juli: De dienstverlening aan leden
Thema september: Erkenning van shiatsu

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social