Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Gratis Shiatsu voor zorgverleners

In het kader van dit project werd vandaag volgend persbericht uitgestuurd: 

"Gratis shiatsu voor zorgverleners"

Vanaf 2 februari 2022 zal het verplegend personeel van verschillende ziekenhuizen in het Brussels Gewest kunnen genieten van gratis shiatsu-massages. Concreet zullen niet minder dan 320 shiatsu-stoelsessies worden gegeven op de 5 sites van het Centre Hospitalier Jean Titeca, de Kliniek Sint-Jan en het Koningin Fabiola Kinderziekenhuis.
 
Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Brusselse federatie van gezondheidsinstellingen GIBBIS en de financiële steun van de Koning Boudewijnstichting.
 
Volgens de laatste gegevens van Sciensano overwoog in september 2021 28,2% van de verzorgers het beroep op te geven, tegenover 9,5% vóór de Covidpandemie; 55% voelde zich onder druk/gestresseerd, tegenover 34% vóór de Covidpandemie.
 
Olivier de STEXHE, shiatsu-beoefenaar en directeur van de Belgische Shiatsu Federatie: "Twee jaar geleden vonden we onszelf terug in een golf van steun en dankbetuigingen toen we de straat opgingen met applaus voor de zorgverleners. Vandaag zijn wij ons bewust van de noodzaak om de mensen in de frontlinie op een meer concrete manier te steunen. Shiatsu beoefenaars zijn professionals in stress en welzijn. Het is onze rol om aan de zijde te staan van hen die genezen.”
 
Wat is shiatsu?
 
Volgens het Japanse Ministerie van Volksgezondheid is "Shiatsu een vorm van manipulatie met de duimen, vingers en handpalmen, waarbij druk op de huid wordt uitgeoefend zonder het gebruik van instrumenten, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te handhaven". Shiatsu is in het bijzonder aangewezen voor de preventie van rug- en nekpijn. Het is ook nuttig om stress te verminderen en in te werken op andere geassocieerde symptomen, zoals slapeloosheid of depressie.
 
Dankzij zijn positieve invloed op aandoeningen van het bewegingsapparaat (spier- en skeletaandoeningen) en het psychosociaal welzijn helpt shiatsu het absenteïsme te bestrijden.
 
Geëngageerde beoefenaars
 
13 shiatsu-beoefenaars die aangesloten zijn bij de Belgische Shiatsu Federatie wisselen elkaar af binnen deze dienstverlening aan de ziekenhuizen. Zich bewust van hun sociaal engagement hebben zij ervoor gekozen te werken tegen 50% van hun gebruikelijke tarief, waardoor het mogelijk werd het aantal prestaties te verdubbelen voor het door de Koning Boudewijnstichting toegekende budget.
 
De Belgische Shiatsu Federatie (BSF) telt 230 erkende beoefenaars en een twintigtal opleidingscentra. Als federatie promoot ze een kwaliteitsvolle shiatsupraktijk door te werken aan een betere zichtbaarheid en erkenning. 

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social