Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Nieuws op vlak van BTW

Krachtens de wet van 11 juli 2021 tot wijziging van het btw-wetboek is het toepassingsgebied van de btw-vrijstelling voor diensten van medische en paramedische beroepen, ziekenhuisverpleging en medische behandelingen met ingang van 1 januari 2022 gewijzigd.
 
Ongewijzigde btw-vrijstelling voor medische zorg
Zoals u waarschijnlijk weet, was medische zorg tot nu toe niet aan BTW onderworpen. Medische zorg wordt gedefinieerd als therapeutische diensten die worden verleend door een gezondheidswerker in de medische of paramedische sector: een arts, een tandarts, een fysiotherapeut, een diëtist, een logopedist, een podoloog...
 
Deze vrijstelling blijft ongewijzigd
Nieuwe btw-vrijstelling voor niet-conventionele zorg
Sinds 1 januari genieten de diensten van niet-conventionele praktijken dezelfde vrijstelling als gezondheidswerkers. Onder ‘niet-conventionele praktijken’ verstaan wij osteopaten, acupuncturisten, chiropractors en homeopaten. Ter herinnering, shiatsu wordt niet erkend als een niet-conventionele praktijk.
 
De nieuwe vrijstelling voor niet-conventionele praktijken is een extra argument om shiatsu zo snel mogelijk als een niet-conventionele praktijk te erkennen, zoals voorzien in het strategisch plan van de BSF dat op 1 november 2021 werd goedgekeurd!
 
Nieuwe onderwerping aan de BTW voor alle ‘niet-medische’ zorg door gezondheidswerkers in de medische of paramedische sector
Sinds 1 januari 2022 zijn de diensten van gezondheidswerkers "’onder therapeutisch doel’ onderworpen aan een btw van 21%. Aangezien de grens tussen zorg die als therapeutisch en niet-therapeutisch wordt beschouwd niet duidelijk is, zal de administratie binnenkort een circulaire opstellen. Maak u geen illusies, shiatsu valt niet onder de categorie therapeutische diensten.
 
Belastingvrije regeling
Momenteel kunnen personen wier inkomsten uit niet-therapeutische behandelingen minder dan 25.000 euro (jaaromzet exclusief btw) bedragen, kiezen voor de belastingvrije regeling. Deze regeling maakt het onder meer mogelijk aan cliënten geen BTW in rekening te brengen (hoewel zij er wel aan onderworpen zijn). Deze regeling wordt door de nieuwe wetgeving niet gewijzigd. Met andere woorden, de vele shiatsu-beoefenaars met een jaaromzet van minder dan 25.000 euro kunnen van de belastingvrije regeling blijven profiteren.

Kortom, er verandert niets voor shiatsu: wij waren al BTW-plichtig en dat blijven wij ook!
 
Olivier de Stexhe

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social