Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Handboek: Shiatsu, Qi en het meridiaanstelsel

Hierbij het voorwoord uit het Handboek: 'Shiatsu, Qi en het meridiaanstelsel' van Marjan Ledent

Geweldig! Als je dit handboek leest betekent het dat je, net als ik, een shiatsuliefhebber bent en dat je je verder wilt verdiepen in deze mooie en weldadige vorm van lichaamswerk. Mijn passie en liefde voor shiatsu delen en verspreiden over de hele wereld, dat is mijn grote wens. Beetje bij beetje mensen enthousiast maken en inspireren, als een goed virus dat zich subtiel nestelt in ons organisme en onze maatschappij. Stap voor stap, zonder te forceren, zodat shiatsu uiteindelijk deel uitmaakt van het dagelijkse leven en ZIJN. 

Hoe meer shiatsubehandelingen je krijgt en geeft, hoe meer je in je eigen lichaam en dat van de ontvaner dingen gaat voelen. Tenminste, als je er bij stilstaat en je er bewust van bent. 

Op vakantie kiest mijn man altijd de wandelingen uit. Ik volg gewoon. Op één van onze bergtochten in de Vercors daagde het me dat hij om de haverklap een markering spotte terwijl ik nog geen enkel teken had gezien. 

Als uitdaging verbood ik hem nog iets te zeggen en begon aandachtiger de omgeving te scannen op tekens van de te volgen weg. En ja hoor, ik zag ze; dan op een rots, dan op een boom, dan op de weg. Zelfs het kruisteken voor 'verkeerde richting'. Het is niet omdat je iets niet ziet dat het er niet is. Je kan jezelf trainen in een nieuwe bewustwording. 

Hetzelfde geldt als je shiatsu leert. Er zijn duizenden herhalingen van een handeling nodig voordat er zich een herinneringsroute vormt in je zenuwstelser en die handeling deel van je wordt. Denk maar aan het aantal keer dat een baby zichzelf heeft moeten rechttrekken aan de spijlen van zijn park alvorens, zonder steun, op eigen beentjes te staan. Hoe vaak ben je gevallen bij het leren fietsen alvorens het een automatisme werd? 

Jij leeft, jouw lichaam leeft en het lichaam waarmee je een 'shiatsu-dialoog' voert ook. Luister met je handen en vertrouw erop dat het lichaam precies weet wat het doet en wat het nodig heeft. Sinds 2005 beoefen ik shiatus en ik durf pas de laatste jaren zeggen dat ik er stilletjes aan bewust bekwaam in begin te worden. 

Een belangrijke kosmische wet zegt dat het universum één is. We zijn allemaal verbonden met elkaar via de energetische golven die we zijn. Die we uitsturen en die we ontvangen. Soms trillen deze op verschillend frequenties maar heel vaak op dezelfde. Voorbeelden en uitingen van deze verbondenheid met elkaar zijn constant rondom ons waar te nemen. 

Je stapt in de auto, een liedje neuriënd, en toevallig blijkt dat liedje te spelen wanneer je de radio opzet. Je denkt bij jezelf dat je dringend een bericht moet sturen naar iemand en krijgt even later een sms van de persoon waar je net aan dacht. In Rusland hebben ze een experiment gedaan waarbij baasjes op 100 meter afstand, buiten gehoorsafstand en uit elkaars gezichtsveld, hun huisdier en een commando moesten geven. Gewoon het bevel 'zit' denken was voldoende om de hond te doen zitten 

Allemaal toeval? Eén van mijn leraren zei ooit: "Everything happens according to the laws of nature. Coincidence is but a name for a law not yet discovered." Ook in de wetenschap ontdekte men op het niveau van atomen de verbondenheid tussen partikels. Het fenomeen 'quantumverstrengeling' werd vorige eeuw door Einstein himself beschreven als "spooky action at a distance". 

Ik blijf elke dag leren om die verbondenheid te ontdekken in mezelf en met anderen. Shiatsu en de meridianen waarmee je werkt zijn een boeiend werktuig om te gebruiken tijdens deze ontdekkingstocht. 

De weg naar het meester worden van jezelf en van de (shiatsu)kunst die je uitoefent is een lang, hobbelig, frustrerend, verassend plezierig en uitdagend parcours. Ik ben enorm dankbaar voor alle inzichten, ervaringen, belevenissen en ontmoetingen die geweest zijn en nog gaan komen. 

Otsukaresamadeshita, bedankt voor de ervaring die mijn leven voorgoed zal veranderen

Marjan Ledent

Wie interesse heeft in dit handboek kan contact opnemen met:


Elke auteur van een artikel op www.shiatsu.be schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Wil je ook graag een artikel op deze site publiceren? Stuur je artikel naar . De redactie zal dan bekijken wanneer het artikel kan worden gepubliceerd.

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social