Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Feiten en fabels over zon en gezondheid

De zon is terug. Zonder de zon is er geen leven mogelijk op onze planeet. De zon heeft vele aanbidders. Zoals met alles zal teveel zonnen niet goed zijn voor onze gezondheid. Maar wat is ‘te veel’ zonnen?

Wat is zonlicht?

Het is het zichtbare deel van de elektromagnetische straling die door de zon wordt verspreid. Het zonlicht dat de aarde bereikt is een zeer klein deel van de totale hoeveelheid, maar voldoende en essentieel om het leven op aarde in stand te houden. Ongeveer de helft van de zonnestraling bestaat uit zichtbaar licht. De andere helft bestaat uit infrarode straling en een klein deel ultraviolette straling.
Zonlicht heeft een aantal goede eigenschappen. Zo zorgen zonnestralen voor een goed humeur en kan het huidziekten zoals eczeem en psoriasis helpen verminderen.

Naar energetisch begrip kunnen we stellen dat het zonlicht niet alleen onze huid maar ook geheel ons lichaam zal versterken. Eveneens zal onze immuniteit meer in evenwicht gebracht worden. Wanneer onze weerstand wordt versterkt zal dit zeker bevorderlijk zijn voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Lichaam en geest is slechts een schijnbare dualiteit en is, zoals de gehele kosmos, één geheel.

Het advies is om elke dag een kwartier tot een halfuur met hoofd, handen en onderarmen onbedekt in de zon te gaan. Zo bouw je voldoende vitamine D aan. Het is ook belangrijk voor de opname van calcium, dat hebben we nodig voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden. Als je veel huid blootstelt aan de zon heb je sneller genoeg vitamine D aangemaakt. Meer dan een half uur is niet nodig. Mensen met een licht huidtype en kinderen verbranden al na een kwartier. 

Het beste is om tussen 12.00 uur en 15.00 uur in de zon te gaan. Maar in de zomermaanden is de zonkracht zo sterk dat je dan juist de zon moet vermijden. Ga dan liever eerder of later op de dag onbeschermd de zon in.
Het is bekend dat zonlicht de stemming kan verbeteren, hoewel het exacte proces hiervan nog niet geheel is doorgrond. Wat wel grondig is onderzocht, is het feit dat een gebrek aan blootstelling aan zonlicht kan leiden tot een tekort aan vitamine D en een winterdepressie, die mogelijk met elkaar in verband staan.

Natuurlijk zonlicht bestaat zo'n 95% uit UVA-stralen en 5% uit UVB-stralen. Beide stralen spelen een rol bij de vorming van huidkanker. UVB-straling bereikt de opperhuid. UVA-straling komt echter 'verder' in de huid.
• UVA-stralen zijn gedurende het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter. Deze hebben een langere golf dan UVB-stralen. UVA-stralen dringen zelfs doorheen wolken, glas en de opperhuid. Daardoor kunnen UVA-stralen dieper in onze huid dringen, namelijk tot de lederhuid. Hierdoor kunnen ze collageen en elastine in onze huid aantasten en huidveroudering veroorzaken. UVA-stralen zijn de belangrijkste producenten van vrije radicalen, die de cellen op lange termijn kunnen beschadigen en leiden tot rimpelvorming, zonne-intoleranties, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker.
• UVB-stralen hebben een veel kortere golf. Ze zijn zeer energierijk, worden tegengehouden door wolken en glas, en kunnen enkel tot de opperhuid dringen. UVB-stralen zorgen ervoor dat we bruin worden, maar ook dat we zonder bescherming verbranden. Daarnaast kunnen UVB-stralen DNA schade veroorzaken, allergische reacties met zich meebrengen en huidkanker veroorzaken.
De UVB straling in zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Deze is nodig voor:
• gezonde botten, tanden, spieren
• een goede weerstand en
• verlaagt het risico op darmkanker

lichstralen

(bron: wikipedia : spectrum)

UVC stralen:
Naast de UVA en UVB stralen zijn er ook nog UVC stralen, maar deze worden door de ozonlaag tegengehouden en hebben geen invloed op onze huid en we hoeven ons hiervoor niet tegen te beschermen.

Overzicht UV stralen op onze huid:

• UVA stralen veroorzaken huidveroudering zoals rimpels, huidplekjes en pigmentvlekken
• UVB stralen veroorzaken huidverbranding
• UVC stralen worden tegengehouden door de ozonlaag
• Breed Spectrum = Bescherming tegen UVA en UVB stralen

( bron: consumentenbond)

Verbranding door de zon komt vooral door UVB- licht. UVA-stralen geven niet snel verbranding, maar werken wel in op de pigmentcellen van de huid, waardoor u bruin wordt.
Onder invloed van UV- straling produceert je huid (melanine) dat ervoor zorgt dat je huid verdikt en je een bruine kleur krijgt. Dit is een beschermingsreactie van je huid tegen de UV- stralen, maar het biedt slechts een beperkte bescherming tegen de gevaren van de zon.
UV- straling kan ook uw huid beschadigen.

Uitzondering:
Overgevoeligheid: er bestaat een erfelijke aandoening genaamd erytropoëtische protoporfyrie (afgekort E.P.P.). Mensen die hieraan lijden zijn overgevoelig voor het zichtbare licht van de zon, met name het paarse en het groene deel daarvan. Wanneer deze mensen met hun huid in de zon komen veroorzaakt dat in eerste instantie een branderig gevoel.

Verschillende medicijnen, waaronder tetracycline, veroorzaken een overgevoeligheid voor zonlicht.

Zonnecrèmes:
Langdurige blootstelling aan zonlicht kan inderdaad huidkanker veroorzaken, maar ook veel zonnebrandcrèmes bevatten chemische toevoegingen die niet goed voor ons lichaam zijn en het risico op huidkanker juist verhogen.
Het aantal mensen dat lijdt aan de kwaadaardige huidkanker melanoom is de afgelopen tien jaar met de helft gestegen. Dat komt, volgens artsen, omdat we steeds vaker en langer in de zon zitten, maar dat is dus maar gedeeltelijk waar, ook zonnebrandcrème kan dit risico verhogen. Het is duidelijk de zon is gezond; ze zorgt voor leven, warmte en de voor ons belangrijke vitamine D, gaat depressie tegen en het werkt tegen diabetes en Multiple Sclerose. Het kan preventief werken tegen kanker.

Insmeren of niet

Als je bent ingesmeerd verhindert dit de aanmaak van vitamine D. Het is aan te raden om met regelmaat een korte tijd zonder zonnebrand in de zon door te brengen. Het is belangrijk je te beschermen tegen het zonlicht.
Op de duur weet men het niet meer goed. Wel is het aan te raden te gaan voor de meest biologische vorm van zonnebrandcrème. Biologisch, puur natuur, zonder synthetische en/of chemische bestanddelen.
De UV beschermende stoffen die in sommige zonnebrandcrème zitten worden geabsorbeerd door de huid en daardoor neemt het aantal vrije radicalen in ons lichaam toe, en die vrije radicalen verhogen het risico op de meest kwaadaardige vorm van huidkanker: melanomen.

Reguliere zonnebrandcrèmes bevatten chemische of synthetische ingrediënten die niet gezond voor je zijn als ze door de huid worden opgenomen, dit zijn onder andere:
- parabenen, zij verstoren de hormoonbalans
- Benzofenonen (dixoybenzone, Oxybenzone), worden in de industrie gebruikt om een chemische reactie op te wekken.
- Propyleenglycol, industrieel oplosmiddel, het zou schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken
- PABA, zou kunnen leiden tot huidpigmentatie of erger nog, huidkanker.
- Cinnamaten (cinoxaat, ethylhexyl, p-methoxycinnamaat), kan huidklachten, zon-en contactallergie veroorzaken.
Bronnen: gezondheidsnet.nl kinderenkunnenprimaanderseten.nl

Hoeveel crème moet men nu juist aanbrengen?

In theorie is her aangeraden om 2mg/cm2 aan te brengen (?)
Het is niet realistisch met de weegschaal op strand rond te lopen … In de praktijk zal men rijkelijk wat crème gebruiken.
In geval van langdurige blootstelling aan de zon, moet je je om de 2 uur opnieuw insmeren. Vergeet je oren en voeten niet!

Conclusie:

Alle pro's en contra’s beschouwd, zou men het niet meer weten wat goed en niet goed is.
Zoals in de aanhef werd geschreven en gelezen kan de wereld, en wij, niet zonder de zon.
Eeuwen lang hebben mensen op het land, op de zee in de natuur in het algemeen de zon moeten trotseren.
In onze hedendaagse tijd staan wij ver van de natuur, waarvan wij nog altijd deel van uitmaken.
De natuur is wijs en heeft ons, de mens (en niet alleen de mens), begiftigd met een vorm van lichaamstaal. Indien wij luisteren naar ons lichaam zullen wij zeker gewaar worden wanneer wij uit de zon zullen moeten gaan en de schaduw opzoeken. Ons insmeren is van onze tijd en zal heel zeker in bepaalde omstandigheden zijn nut hebben maar een zonnescherm kan zeker in de meeste gevallen de gezondste oplossing zijn. Dus gezond verstand en matigheid zal zoals in de meeste gevallen, de juiste maat van wijsheid zijn.

Karlos Vansteenkiste

Elke auteur van een artikel op www.shiatsu.be schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Wil je ook graag een artikel op deze site publiceren? Stuur je artikel naar . De redactie zal dan bekijken wanneer het artikel kan worden gepubliceerd.

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social