Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

De Gulden Snede verhouding

De Gulden Snede: Verantwoordelijkheid - Vrijheid

De gulden snede verhouding werd het eerst beschreven door de Griekse wiskundige, Euclides. Hij verdeelde een lijnstuk in tweeën op zo’n wijze dat de ratio = de verhouding tussen twee getallen, maakt dat het gehele lijnstuk tot het grootste deel dezelfde is, als de ratio van het grotere deel tot het kleinere.

De fascinatie van de mens voor de oneindigheid en het onverklaarbare heeft geleerden ertoe aangezet de oneindige complexiteit in het universum te verklaren. Men heeft een poging gedaan om de verschillende patronen en ritmes in de natuur en hoe deze in relatie staan en zich tot elkaar verhouden helder te maken en te beschrijven met een formule. Het universum is opgebouwd uit cijfers, één brengt twee voort, twee brengt drie voort…, deze relaties en hoe zij zich tot elkaar verhouden kan omschreven en bewezen worden aan de hand van getallen.

De Gulden Snede verhouding omschrijft in wiskundige termen de vergelijking tussen verschillende dynamische patronen en hoe deze delen zich tot elkaar verhouden. De Gulden Snede werd toegepast op universele basisprincipes als op de relatie tussen de macrokosmos en de microkosmos. Het beschrijft de verhouding van het grote en het kleine deel en toont aan dat alles met elkaar verbonden is, niets los staat van elkaar. In het grote kunnen we het kleine zien, in het kleine kunnen we het grotere zien en beide vormen zij het geheel of spiegelen zij het geheel terug.
Deze universele waarheid is de hoeksteen voor een heleboel andere dynamische relaties die in de natuur voortkomen. Doorheen de geschiedenis zijn er mensen die in verschillende disciplines, natuurkunde (schelpen), wiskunde (gulden getal), plantkunde (planten) en sterrenkunde (zonnestelsels) nieuwe eigenschappen van de Gulden Snede hebben ontdekt.

Als we onszelf als mens een plaats geven in de universele, kosmische werkelijkheid, kunnen we alleen maar vaststellen dat wij als kleine in volmaakte verhouding tot het grotere deel staan, zoals het grotere deel zich volmaakt verhoudt tot het geheel. Een universele wet verklaart dat we ons lichaam kunnen omschrijven als het universum en het universum kunnen zien in een korrel zand. De Gulden Snede geeft ons de mogelijkheid om het universum, de verschillende patronen en de relaties die eruit voort komen te beschrijven. Dit patroon kunnen we zien in de relatie tussen kind en ouder: het kind is de kleine, de ouder de grote. De verhouding van het kind tot de ouder is evenredig aan de verhouding van de ouder tot de totaliteit van kind en ouder. De ouder is de grote, de volwassene en heeft de taak het kind te beschermen. Dat is zijn/haar verantwoordelijkheid, evenredig aan dit proces kan het kind zich vrij voelen, samen bevinden zij zich in een harmonisch geheel.

Deze Gulden Snede verhouding vinden we ook terug in de relatie tussen de shiatsu beoefenaar en de ontvanger, de lesgever en de student. Ze zijn allen evenwaardig als mens. De Gulden Snede verdeelt op een eenvoudige manier relaties in en beschrijft hoe zij zich in harmonie tot elkaar kunnen verhouden. Ze zijn gelijk aan elkaar maar hebben beide een andere verantwoordelijkheid. Groot en klein hebben niets met waarde te maken, maar wel met de Natuurlijke Orde van het universum.

Deze Orde dient bewaakt te worden door de grote. Als shiatsu beoefenaar ben je verantwoordelijk voor wat er tussen jou en de ontvanger gebeurt. Als shiatsu beoefenaar ben je verantwoordelijk voor de behandeling die je geeft en dat deze binnen de afgesproken tijd plaats vindt. De verantwoordelijkheid om op tijd te starten en af te ronden ligt bij de beoefenaar, dit kan niet de taak van de ontvanger zijn. Het is onze verantwoordelijkheid als shiatsu beoefenaars datgene wat niet goed zit in de relatie tot de ontvanger, op te nemen en uit te spreken. Wij zijn de grote, dit kan zijn, iemand komt altijd te laat of komt niet opdagen, of de ontvanger ruikt regelmatig naar alcohol. Onze verantwoordelijkheid ligt er in de ontvanger hierop te wijzen en dat dat niet past binnen jullie relatie. In de Gulden Snede verhouding heeft ieder zijn verantwoordelijkheid en draagt bij aan het harmonisch geheel.

De Gulden snede verhouding kunnen we ook doortrekken naar Belgische Shiatsu Federatie. De werkende leden (bestuur) zijn de grote en de aangesloten leden de kleine. Misschien ben je in het afgelopen jaar en nu in de lightversie van de huidige lockdown wel teleurgesteld geweest in de federatie. Het feit dat je je beroep niet kan uitoefenen, de onmacht (frustratie) die daarbij komt kijken maakt dat je vindt dat de federatie te weinig doet om de regering te overtuigen van het belang van shiatsu in deze gezondheidscrisis? Als we kijken naar de Gulden Snede verhouding kunnen we alleen maar vaststellen dat in de huidige context de federatie de kleine en de Federale regering de grote is. Ook al zitten we allen op dezelfde golflengte wat betreft de noodzaak van shiatsu in deze tijd, kunnen we niet anders dan de evenredigheid nemen en solidair zijn met de andere beroepscategorieën die hun activiteit ook niet kunnen uitoefenen. Hoe spijtig dit ook is, het is de orde die nu heerst en als bestuur blijven we actie ondernemen om shiatsu erkend te krijgen als beroep en het belang ervan benadrukken bij de huidige beleidsmakers. In de Gulden Snede verhouding binnen de werking van de federatie delen we dezelfde frustratie en onmacht!

Het is belangrijk dat we uit de positie van de grote kunnen stappen en voelen dat we klein mogen zijn. Dit houdt in dat je zelf regelmatig in supervisie gaat of begeleiding zoekt in groep over de dingen die je tegenkomt als uitdaging in je werk als shiatsu beoefenaar. Altijd in de positie van de grote staan, als beoefenaar of als lesgever kan ervoor zorgen dat we de Gulden Snede verhouding tussen ons zelf en de ontvanger/student niet meer kunnen bewaren. We voelen ons te veel de ‘grote’ en gaan fysiek, mentaal of emotioneel over grenzen. Soms voelt het gewoon goed om de kleine te zijn en niet altijd de grote. Zelf een behandeling ontvangen of een workshop van een collega meevolgen kan verademend en inspirerend werken omdat de rollen omgedraaid zijn.

Echte vrijheid ontstaat pas door verantwoordelijkheid te nemen voor je leven en de natuurlijke universele orde te respecteren. (Vrijheid zonder verantwoordelijkheid te nemen leidt tot anarchie) Verder dan verantwoordelijkheid te nemen voor de relatie tussen jou als shiatsu beoefenaar en de ontvanger, gaat je verantwoordelijkheid in werkelijkheid niet. Als shiatsu beoefenaar/lesgever ben je verantwoordelijk voor je professionele houding en de kwaliteit die je biedt, de ontvanger is op zijn/haar beurt verantwoordelijk voor zijn/haar leven. We zijn meer gids dan dat we sturend zijn. Het blijft daarbij belangrijk dat wij als begeleider het natuurlijke ritme en de patronen in het leven van de ontvanger respecteren. In onze begeleiding gaan we stapsgewijs te werk, d.w.z. dat ons advies afgestemd is op wat de ontvanger als verantwoordelijkheid kan dragen. Het heeft geen zin sneller te willen gaan of de persoon niet te zien in wie hij/zij is. Laat staan dat we gaan oordelen over het feit dat iemand volgens ons zijn/haar verantwoordelijkheid niet neemt in het leven. Verantwoordelijkheidsgevoel bij de ontvanger kan pas worden opgebouwd, als we als grote meegaan in het tempo van de kleine. Bij sommige mensen volstaan enkele behandelingen, andere hebben hun hele leven lang een ondersteunende shiatsu behandeling nodig om zich echt vrij te kunnen voelen.

Het mooie aan shiatsu is, door contact te maken met het lichaam van de ontvanger, we zijn/haar spiritualiteit weer in contact brengen met de innerlijke kracht die het verantwoordelijkheidsgevoel aanwakkert vrij keuzes te kunnen maken die de onbalans herstelt of harmonie genereerd. Dat we in alle vrijheid en met volle verantwoordelijkheid uit de afhankelijkheid kunnen treden in overeenstemming volgens de Gulden Snede verhouding. We zijn vrij ons eigen leven te gaan.

Ronny Massa
Deontologische commissie

Elke auteur van een artikel op www.shiatsu.be schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Wil je ook graag een artikel op deze site publiceren? Stuur je artikel naar . De redactie zal dan bekijken wanneer het artikel kan worden gepubliceerd.

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social