Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Endometriose en Shiatsu

Op 7 maart is het Wereld Endometriose Dag. Naar aanleiding daarvan delen we graag de bijdrage van Marc Van Espenhoudt, shiatsu-beoefenaar en lid van de BSF.

Naar een prachtige training over de vrouwelijke cyclus en vrouwelijke klachtenk bij Suzanne Yates, al meer dan 40 jaar een internationaal bekende therapeute en docente. Zij is auteur van verschillende boeken over pre- en postnataal lichaamswerk en de vrouwelijke cyclus. Ze geeft ook les aan artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en Shiatsu-beoefenaars.

Tijdens deze opleiding heb ik geleerd dat Shiatsu vrouwen kan helpen die lijden aan aandoeningen zoals endometriose, cysten, vleesbomen, amenorroe en onvruchtbaarheid.

In dit artikel ga ik dieper in op endometriose.

Wat is endometriose?
Endometriose is een weinig bekende aandoening die bij één op de 10 vrouwen voorkomt en die slopende pijn veroorzaakt tijdens de menstruatie.

Een deel van het baarmoederslijmvlies (endometrium) ontwikkelt zich buiten de baarmoederholte en veroorzaakt pijn bij elke hormonale cyclus. Deze laesies in de vorm van knobbeltjes of cysten worden meestal dicht bij de baarmoeder gevonden, bijvoorbeeld in de eileiders of eierstokken, maar kunnen ook in andere delen van de buik worden aangetroffen, zoals de blaas, de longen, het spijsverteringskanaal en de darmen.

Helaas wordt dit niet altijd serieus genomen door artsen wanneer vrouwen bij hen komen met pijnlijke menstruaties. Toch kunnen deze laesies littekens in de eierstokken achterlaten of de eileiders blokkeren, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Endometriose wordt vastgesteld met een echografie van het bekken of met een MRI.

De baarmoeder in de Chinese geneeskunde
De baarmoeder wordt "BAO GONG" (Paleis van het Kind) genoemd en is een van de Ancestrale Organen. De functie is eerder Yin, omdat ze sterk verbonden is met het bloed; de uterus beschermt de foetus en harmoniseert menstruatie, conceptie en zwangerschap.

In de oosterse geneeskunde is de baarmoeder niet alleen het orgaan, maar maakt hij deel uit van een geheel dat bestaat uit de eileiders, eierstokken, baarmoederhals en vagina.

Endometriose volgens de Chinese geneeskunde
In de Chinese geneeskunde wordt endometriose veroorzaakt door een stagnatie van Leverbloed (stagnation du sang du Foie )buiten de baarmoeder als gevolg van een blokkade van energie en een opeenhoping van koude in de baarmoeder.

Leverbloedstagnatie verschijnt niet als een directe pathologie, maar komt meestal na een stagnatie van Lever Qi en koude.

Wat is Lever Qi Stagnatie?
Stagnatie van de Qi van de Lever komt voornamelijk door emotionele spanning, zoals onderdrukte woede, frustratie, wrok of verdriet, die na verloop van tijd de circulatie van energie in de buik blokkeert. Omdat de Lever sterk verbonden is met de baarmoeder, raakt de energie binnenin op lange termijn, geblokkeerd, wat de mobilisatie van het bloed beïnvloedt en leidt tot stagnatie van het Bloed

Het eten van te veel koud of rauw voedsel, een onbeschermde buik of onderrug tijdens of na de menstruatie kan het bloed ook immobiliseren en bloedstagnatie veroorzaken. Het vuur van de Nieren (poort van het leven) kan niet langer transformeren en energie in beweging zetten.

Ken je de Wondermeridianen?
De Wondermeridianen zijn de eerste acht meridianen, die verschijnen vanaf het allereerste begin van de foetale conceptie. Ze zijn sterk verbonden met de baarmoeder en met het diepste deel van het zelf.

Twee van de wondermeridianen verlopen door de baarmoeder.

Deze twee meridianen reguleren, met behulp van de essentie van de Nier genaamd "Jing", de menstruatie en helpen bij de conceptie van de foetus tijdens de zwangerschap. Zonder in detail te treden, zul je begrijpen dat deze twee vaten en de Nier van groot belang zijn voor de vrije circulatie van bloed en energie in de baarmoeder.

Behandelprincipe.
Bevrijden van de circulatie van Qi en bloed van de Lever, elimineren van de stagnatie en verwijderen de koude
Verspreiden van de Qi van de Lever en Galblaas meridiaan om stagnatie van Lever Qi op te lossen.
Versterken van de Nieren om de Chong Mai en Ren Mai te helpen.
Verwijderen van de stagnatie via de Milt en Lever meridiaan om het Bloed te mobiliseren.
Circuleren van de energie van Ren Mai (Zee van Yin) en Chong Mai (Zee van Bloed).
De kou uit de onderbuik verdrijven

Chinese diëtetiek
Elimineer kou, stagnatie in het bekken met warm, prikkelend voedsel vlak voor je menstruatie. Bijvoorbeeld: gember, knoflook, dille, koriander, kaneel, bieslook, prei, basilicum, abrikoos, munt, venkel, ui, steranijs. Wees voorzichtig, te veel pittige en warme smaken kunnen de energie verdrijven en verzwakken, dus het is raadzaam om te balanceren met neutraal voedsel zoals wortelen, aardappelen, sperziebonen, rijst, zoete aardappelen, boerenkool, tarwe en maïs.

Met dank aan Pascale Perli voor haar cursussen in Chinese diëtetiek, en Suzanne Yates voor het delen van haar kennis over de vrouwelijke cyclus en de wondermeridianen.

Marc Van Espenhoudt

Wil je ook jouw ervaringen en inzichten over de helende kracht van shiatsu-praktijken delen? Stuur je artikel dan naar de redactie van de BSF nieuwsbrief via het e-mailadres: info(at)shiatsu.be

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social