Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Starten met je eigen Shiatsupraktijk

Je hebt je shiatsu-opleiding afgerond. Je wilt aan de slag. Je hebt duizend vragen. Op 7 december 2023 organiseerde de BSF een webinar waarin professionals 8 nuttige stappen voor het opzetten van een shiatsubedrijf met de deelnemers deelden. Er werd ook een gids ter beschikking gesteld aan deelnemers die meer wilden weten. Deze gids is voor onze leden gratis beschikbaar op de website van de federatie. Hier zijn enkele uittreksels.

Stap 1: Beschrijf je project en ontwikkel je businessplan
Definieer je project door de sterke en zwakke punten ervan te identificeren. Bepaal je commerciële strategie (doelpubliek, plaats van het werk, vaststelling van kosten en inkomsten, tarieven, communicatiemiddelen, concurrentie, enz.), kies een handelsnaam, verzeker de financiële levensvatbaarheid van je bedrijf, enz. Alle stappen die nodig zijn om een businessplan op te stellen dat is aangepast aan shiatsu, staan vermeld in het dossier.

Stap 2: Kies je statuut en dat van je bedrijf
Meestal is de praktijk van shiatsu vergelijkbaar met dat van de vrije beroepen. In principe werk je als zelfstandige. Er zijn verschillende mogelijkheden: zelfstandige in hoofdberoep of als bijberoep en, in het laatste geval, de uitzonderlijke regelingen die je toelaten om je inkomen te combineren met dat van je hoofdactiviteit of met je werkloosheids- of ziekte-uitkering... Het dossier beschrijft de voorwaarden en beperkingen van elk van deze regelingen.

Stap 3: Vraag je bedrijfsnummer aan
Als individu heb je een identiteitskaart. Als bedrijf moet je een ondernemingsnummer hebben zodat de overheid je kan identificeren. Je moet het ook vermelden op al je officiële documenten (facturen, commerciële offertes, brieven, enz.).

Je kunt de registratie bij de Banque Carrefour des Entreprises (BCE) zelf aanvragen, maar de makkelijkste manier is om contact op te nemen met een sociaal verzekeringsfonds. Zij zullen het voor je doen. De BCE zal je snel je ondernemingsnummer geven.

Welke NACE-code? Wat is het wettelijk statuut van shiatsu in België?
Wanneer je naar je sociaal secretariaat gaat, zullen ze je vragen stellen om je Nace-code te bepalen en het wettelijk statuut van shiatsu te bepalen. Het dossier geeft gedetailleerde antwoorden op deze vragen.

4e stap: Activeer je btw-nummer
Als particulier ben je onderworpen aan de personenbelasting (IPP). Als zelfstandige worden je beroepsinkomsten apart belast. Naast de inkomstenbelasting is je professionele activiteit ook onderworpen aan btw, tegen een tarief van 21%. Dit komt omdat shiatsu geen vrij beroep is, noch een activiteit in de gezondheidszorg, noch een van de andere activiteiten die niet onderworpen zijn aan btw (met inbegrip van niet-conventionele praktijken vanaf 1 januari 2022). Het dossier bevat belangrijke details over de toepassing van de belastingvrije regeling.

Stap 5: Word lid van een sociaal verzekeringsfonds
Ben je ziek? Ben je zwanger of ga je met pensioen? Als werknemer worden levensgebeurtenissen en ongevallen gedekt door bijdragen van je werkgever (werkgeversdeel) en door persoonlijke bijdragen die automatisch worden ingehouden op je salaris.

Als zelfstandige ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Door je sociale bijdragen (driemaandelijks) te betalen, heb je recht op sociale uitkeringen voor zelfstandigen, waarvan de inhoud varieert afhankelijk van de dekking en het sociale verzekeringsfonds dat je kiest.

Als zelfstandige is het belangrijk om de basisprincipes van het systeem te kennen: door de juiste bijdragen te betalen, vermijd je correcties en optimaliseer je je fiscale en sociale lasten. In het dossier vind je meer informatie over de principes en de bedragen die van toepassing zijn.

Stap 6: Word lid van de BSF
Lid worden van een beroepsfederatie is geen wettelijke verplichting, maar biedt wel belangrijke voordelen: je geniet van nuttige diensten voor de uitoefening van je beroep; je maakt deel uit van een netwerk dat je in staat stelt om potentiële partnerschappen aan te gaan of te profiteren van ontwikkelingskansen; je toont je klanten ook dat je een kwaliteitsbeoefenaar bent, vooral omdat je de ethische regels van het beroep respecteert en je ertoe verbindt om je tijdens je hele loopbaan te blijven bijscholen.

In België is er slechts één beroepsfederatie, de BSF. Ze vertegenwoordigt de belangen van haar leden bij de overheid. Het doel is om meer erkenning te krijgen voor shiatsu en zo mogelijke overheidsvoordelen te verkrijgen (betere fiscaliteit, gedeeltelijke terugbetaling van sessies, enz. Door lid te worden van de BSF steun je ook de verdediging van de collectieve belangen.

Andere voordelen en diensten die verbonden zijn aan het lidmaatschap staan vermeld op de website van de BSF.

Stap 7: Onderteken de Deontologische Code
De Deontologische Code van de beroepsgroep is gepubliceerd op de website van BSF. Het bevat de essentiële ethische regels die de beroepsgroep heeft aangenomen om het grootst mogelijke respect te garanderen in de relatie tussen een beoefenaar en zijn cliënt.

Het dossier bevat nuttige details over de toepasselijke regels en de voordelen, met name op het gebied van concurrentie, van het onderschrijven van de Code.

Stap 8: Sluit een beroepsverzekering af
Net als alle andere professionals in de gezondheidszorg is het belangrijk om verzekerd te zijn tegen schade die je een cliënt kunt berokkenen. Bijvoorbeeld druk op een kwetsbaar deel van het lichaam, een slechte rek of zelfs een val in je praktijk...

Voor de BSF is een beroepsverzekering een ethische verplichting. Het is vaak zelfs een contractuele vereiste als je van plan bent behandelingen te geven in bepaalde bedrijven.

Dankzij de raamovereenkomst tussen de BSF en Baloise Insurance kun je als lid profiteren van gunstige verzekeringsvoorwaarden.

De BSF startersgids kan je in de ledenomgeving raadplegen en downloaden: https://shiatsu.be/nl/faq Log vooraf in met je gebruikersnaam en paswoord. 

 

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social