Moeten shiatsu-beoefenaars die zich niet meer bijscholen gesanctioneerd worden?
Volgens de BSF-statuten bedraagt de basisopleiding voor een volleerd shiatsubeoefenaar 450 uur, verdeeld over 3 cycli. Na hun basisopleiding wordt van de beoefenaars verwacht dat ze hun opleiding gedurende hun hele carrière voortzetten. In feite moet de shiatsu-beoefenaar, net zoals bij alle andere zorgberoepen, up-to-date blijven, zijn of haar vaardigheden vergroten en op de hoogte blijven van de beste praktijken.
In de praktijk echter informeren niet alle leden de BSF over zijn of haar gevolgde nascholingen. De federatie kan op die manier het publiek onvoldoende informeren over het opleidingsniveau van hun leden.
Voor de periode 2025 - 2029 stelt de BSF zich daarom enkele principiële vragen:
-
Moeten we afstappen van het idee om elke beoefenaar te verplichten om zijn opleiding elk jaar voort te zetten nadat hij zijn basisdiploma heeft behaald, aangezien dit een kwestie van individuele verantwoordelijkheid is?
-
Moet deze verplichting behouden blijven en, zo ja, wat moet er gedaan worden als dit niet het geval is?
-
Moeten er verschillende regels worden vastgesteld afhankelijk van het soort praktijk van elke beroepsbeoefenaar? Men zou zich bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat een beoefenaar die shiatsu informeel beoefent, niet aan dezelfde verplichting onderworpen zou moeten zijn als een beoefenaar die zich fulltime beroepsmatig met shiatsu bezighoudt?
-
Moeten beoefenaars die hun vaardigheden blijven ontwikkelen “beloond” worden?
-
Ben je tevreden met het huidige aanbod van nascholingen in de shiatsu? Zou de BSF een leidende rol moeten spelen in het bevorderen van de toegang tot bijscholing?
We zouden het op prijs stellen als je ons je mening zou willen geven over een of meer van de bovenstaande vragen (of over elke andere vraag met betrekking tot bij- en nascholing in shiatsu), bij voorkeur door een e-mail te sturen naar . Uw mening zal gebruikt worden bij het formuleren van het nieuw strategisch plan.
Een nieuw strategisch plan voor de BSF
Op 1 november 2021 heeft de BSF een strategisch plan aangenomen voor de periode 2021-2025. Dit plan vormt de ruggengraat van de acties van de BSF in deze periode. De bereikte resultaten omvatten het volgende:
- Organisatie van een Shiatsudag met als thema permanente vorming;
- Het openstellen van de FBS voor beoefenaars van niet-aangesloten scholen;
- Het houden van enquêtes over de beoefening van shiatsu in België;
- Lobbyen voor de erkenning van shiatsu door de overheid (NACE-code, certificering, enz.) of de shiatsupraktijk verdedigen tijdens de coronapandemie;
- De ontwikkeling van het professionalisme van de BSF (organisatie, aanpassing van de statuten aan de wet, communicatie, enz);
- Verschillende shiatsu-campagnes in Brusselse ziekenhuizen ten voordele van het verplegend personeel;
- Professionalisering van de communicatie van de BSF, in het bijzonder via de Nieuwsbrief en de sociale netwerken;
- Ontwikkeling van ledendiensten, zoals het webinar voor starters;
- Begroting: investeringen en stabiliteit;
In maart 2025 kiest de BSF een nieuw bestuur en een nieuw strategisch plan voor de periode 2025-2029. Dit strategisch plan is van jou. Het zijn de leden - studenten, scholen, shiatsu-beoefenaars - die erover zullen stemmen tijdens de Algemene Vergadering in maart 2025. Om dit te bereiken hebben we jou nodig! In de komende maanden zullen we jullie mening vragen over de verschillende actiegebieden van de federatie.
Thema mei: De shiatsu basisopleiding
Thema juni: De communicatie over shiatsu
Thema juli: De dienstverlening aan leden
Thema september: Erkenning van shiatsu
Thema oktober: Nascholing