Skip to main content

NIEUWS

NIEUWS/BLOG, EVENEMENTEN, FOTOBOEK & VIDEO'S

Hoe integreer je een oosterse benadering in een westerse setting?

Hoe integreer je een oosterse benadering zoals shiatsu in een 'klassieke' westerse setting?
Geduld en respect zijn hier twee belangrijke sleutelwoorden. Iets benoemen op een bepaalde manier kan heel gevoelig liggen.
Met de benadering vanuit de Basale Stimulatie was het voor mij mogelijk om meer lichaamswerk te introduceren voor onze gasten. De klik met shiatsu was snel gemaakt. Voor mezelf het inzicht laten groeien dat oosterse en westerse benadering dicht bij elkaar liggen was hierin een grote steun en de uiteindelijke trigger om 'uit de kast' te komen.

Even voorstellen waar het over gaat.

Samen met Lieve Vanmaele (illustrator van het boek SENSATSU) ben ik, Carine Deprez, werkzaam in Dominiek Savio in Gits. We werken er met schoolgaande kleuters- kinderen-jongeren met een meervoudige beperking. Bij mij borrelde de intentie om mijn ervaringen, mijn manier van omgaan mét, in een vorm te gieten ten behoeve van collega’s, de kleuters, kinderen en jongeren zelf, van hun dichtste begeleiders (familie) enerzijds en om collega shiatsu-beoefenaars wegwijs te maken in deze problematiek anderzijds. 

Het idee van een boek was geboren. Zoals 'goede gezondheid' omschreven wordt als 'free flow', werd snel duidelijk dat iets neerschrijven ook in golven gaat. Free Flow is een golf waarvan je noch het begin noch het einde kent. In die flow is ook dit boek gegroeid. Er was een idee, daarop volgde een beweging, het schrijven en steeds opnieuw beginnen zoals een golf naar je toe rolt en zich terug trekt , en opnieuw…

Het boek Sensatsu slaat een brug tussen de westerse en de oosterse benadering van gezondheid, welbevinden, dit specifiek bij personen met een meervoudige beperking. De inhoud is gegroeid vanuit het werken met de schoolgaanden in Dominiek Savio in Gits.
Voor de schrijver staat de respectvolle houding tov de hulpvrager centraal. Het grootste respect dat je kan hebben voor iemand is immers de ander toelaten anders te zijn.
De ervaring leerde de auteur hoe belangrijk nabijheid is voor deze gasten. Wat we allemaal kennen als wellness is voor deze gasten pure noodzaak om zichzelf ten volle als mens te kunnen ontplooien.

Van waar de naam Sensatsu?
De basis van mijn aanpak is shiatsu. Afhankelijk van de ontvanger kan een sessie fluctueren tussen een klassieke shiatsu behandeling tot een puur sensitief aanraken van de persoon in dat moment. De toepassing van de mij aangeleerde technieken wordt gestuurd door een intens luisteren naar de totale communicatie van de persoon, van dat lichaam. Een houding die bij mij verdiept werd door de opleiding Seiki door Kishi Sensei. De sensorische mogelijkheden of noden van de persoon zijn heel belangrijk. Zo kwam ik tot een naam waarin het sensitieve, het sensorische en de shiatsu in terug te vinden is: Sensatsu. Er wordt beschreven hoe belangrijk communicatie is in de omgang met de ander en zeker met personen met een beperking. Een vorm van communicatie die verbondenheid mogelijk maakt, meer dus dan puur verbale communicatie.

Hoe de vijf elementen zich tonen bij deze bijzondere groep komt uitgebreid aan bod. Daar het letsel bij Cerebral Palsy meestal ontstaat in de derde trimester van de zwangerschap of tijdens de geboorte, we worden geboren uit het water, gaat er al een belletje rinkelen aangaande de waterenergie. Hun leven start dikwijls in een lijf dat hen sterk beknot in hun ontwikkeling. Het hout-element staat sterk onder druk en dit niet alleen door hun fysieke beperking! Het hout-element bij deze gasten wil zich tevoorschijn weten! Het IS er, je moet als begeleider voldoende tijd nemen om echt te kijken.

We krijgen zicht op hun 'anders' zijn via de vijf elementen. Zicht op hoe we iemand kunnen ondersteunen in het bewaren of vinden van zijn free flow, een free flow die 'anders' is. Voedend aanwezig zijn door geduld en vriendelijkheid. Met mededogen het vuur ondersteunen. In je eigen kracht staan.

Waar woorden tekort schieten neemt het beeldend werk van Lieve Vanmaele het over met krachtige visualisaties.
Dit boek wil meer zijn dan een werkboek met technieken, we willen de houding van respect centraal stellen, het sensitief, luisterend aanwezig zijn voor de hulpvrager.

Wie interesse heeft in het boek Sensatsu kan contact opnemen met Carine Deprez:

Carine Deprez

Elke auteur van een artikel op www.shiatsu.be schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Wil je ook graag een artikel op deze site publiceren? Stuur je artikel naar . De redactie zal dan bekijken wanneer het artikel kan worden gepubliceerd.

Humane shiatsu 6
Shiatsu 4
Shiatsu 2
Algemene Vergadering 2022
Humane shiatsu
Honden shiatsu
Shiatsu 6
Shiatsu

Blijf op de hoogte van het nieuws, inspiratie & evenementen

logo Belgische Shiatsu Federatie

Adres


Rue des Cytises 27
4460 Bierset

 

Social