Ken je de Werkgroep Scholing?
Ken je de Werkgroep Scholing (WGS) van de Belgische Shiatsu Federatie (BSF)?
Deze werkgroep, die al meer dan 30 jaar bestaat, brengt meerdere keren per jaar de directies van de bij de BSF aangesloten scholen samen om na te denken over het onderwijzen van de shiatsu-praktijk in België.
Hier volgt een overzicht van de oorsprong van deze werkgroep, haar doelstellingen, de behaalde resultaten van de afgelopen jaren en de mogelijke projecten vanaf 2025.
Aan het begin, in de jaren '80, was er nog geen federatie, maar enkel een groep scholen die zich bezighielden met shiatsu en macrobiotiek. In 1990 werd deze groep, onder impuls van Frans Copers, hernoemd tot de "Belgische Shiatsu Federatie" (BSF). Gedurende meerdere jaren waren de vergaderingen van het bestuur en de groep van schooldirecties synchroon. Het doel van deze regelmatige vergaderingen was te komen tot een minimaal en duidelijk gemeenschappelijk lesprogramma voor iedereen.
Vandaag de dag zijn er 18 scholen aangesloten bij de BSF verspreid over heel België. De vergaderingen van het bestuur van de BSF en de WGS zijn niet langer synchroon en er is een erkenningsproces ingevoerd om "BSF-aangesloten school" te worden. Om de WGS goed te begrijpen, is het belangrijk te weten waartoe de scholen zich verbinden wanneer ze zich aansluiten bij de BSF.
Momenteel moeten scholen, om hun erkenning bij de FBS te verkrijgen: Hun opleiding afstemmen op het curriculum van drie cycli, zoals beschreven in de opleidingsbrochure van de FBS; een team hebben van minstens drie erkende docenten als de school de drie cycli aanbiedt met minimaal 450 uur basisopleiding in shiatsu; zorgen dat hun studenten per cyclus minstens 50 casusverslagen indienen; minstens één examinator van een andere aangesloten school uitnodigen voor de examens van de cycli (wat extra kosten per student met zich meebrengt); deelnemen aan de WGS, die minstens twee keer per jaar bijeenkomt; de deontologische code van de BSF respecteren; een jaarlijkse bijdrage van 275 euro betalen.
Vandaag kan de WGS worden omschreven als een groep die alle directeurs van de aangesloten scholen samenbrengt. Ook docenten van aangesloten scholen zijn uitgenodigd. Alle thema’s rond de opleiding van shiatsu-beoefenaars kunnen worden besproken. Het voorzitterschap van deze groep heeft idealiter een mandaat van twee jaar of langer. Sommige vergaderingen vinden fysiek plaats bij een van de leden, terwijl andere vergaderingen per video-call worden gehouden.
Voorbeelden van onderwerpen die de afgelopen vier jaar binnen de WGS zijn besproken:
- In 2021/2022, onder voorzitterschap van Nadia Andries, werd er gereflecteerd over de exameneisen van de BSF-scholen om de evaluatiecriteria van studenten te uniformeren. Er werd ook gediscussieerd over welke onderwerpen beheerst moeten worden tijdens de basisopleiding shiatsu.
- In 2023/2024, onder voorzitterschap van Véronique Cloquet, stond het veranderende paradigma tussen de aangesloten scholen en de BSF centraal, naar aanleiding van de toetreding van externe beoefenaars tot de federatie. De WGS werkte toen samen met het erkenningscomité aan een procedure om aanvragen van externe beoefenaars te valideren. Een document hierover werd door de WGS opgesteld en dient nu als referentie voor het erkenningscomité van de BSF.
Daarnaast kwamen onderwerpen zoals de fundamenten en motivatie van de schooldirecties om shiatsu te onderwijzen aan bod. Dit leidde tot een boeiende vergadering die de samenhang en wederzijdse vertrouwen binnen de groep versterkte.
- De laatste zes maanden werkt de WGS aan een document over permanente vorming in shiatsu. Alle scholen hebben hieraan meegewerkt, en er zijn verschillende documenten opgesteld met criteria voor de validatie van opleidingen en docenten. Dit bood de gelegenheid om zowel verschillende visies onder de schooldirecties te bespreken als om de rijke kennis en expertise binnen de WGS te benutten.
Internationale inzichten, gedeeld door Irène Nolte van de Europese Shiatsu Federatie, hebben deze reflecties verder verrijkt.
Het is duidelijk dat shiatsu een levende praktijk is die met de tijd evolueert. Het basiscurriculum, zoals het op de website van de federatie staat, is aan een update toe. De WGS is zich hiervan bewust en stelt voor om deze kwestie op te pakken tijdens het volgende mandaat in 2025.
Véronique Cloquet, huidig voorzitter van de Werkgroep Scholing van de BSF.